News

ANM a emis informare de ploi însemnate în toată țara! Cod portocaliu de inundații

Autor: Alexandru Năstase | 27.09.2019 | 08:25
Inundațiile vor afecta o mare parte a țării. Sursa foto - facebook

ANM a emis informare de ploi însemnate în toată țara! Astfel, până aproape de orele prânzului există un cod portocaliu de inundații în mai multe localități. Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din mai multe bazine hidrografice.

ANM a emis informare de ploi însemnate în toată țara!

Vizate sunt Bârlad – bazin superior amonte S.H. Negrești și afluenții de dreapta aferenți sectorului aval S.H. Negrești, județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: afluenții Bârladului aferenți sectorului aval confluență cu râul Berheci. Nu se termină aici alertele.

De asemenea, până la prânz avem și un cod galben de inundații. Vizați sunt de data aceasta afluenții Trotușului aferenți sctorului aval S.H. Ghimeș-Făget, Șușița – bazin superior și mijlociu, Zăbrăuț – bazin superior și mijociu, Putna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele Harghita, Covasna, Bacău și Vrancea. Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: afluenții Trotușului aferenți sectorului aval S.H. Tg. Ocna – amonte S.H. Vrânceni.

ANM a emis informare de ploi însemnate în toată țara! ANM
Ploile vor aduce din nou inundații. Sursa foto – facebook

Cod portocaliu de inundații

În plus de asta, Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment ferm legat de ploi. Acestea sunt însemnate cantitativ. Interval de valabilitate a plecat încă de ieri și se termină abia astăzi , aproape de prânz. Sunt câteva zone afectate – dacă la început a plouat în toate regiunile, în cursul nopţii (26/27 septembrie) şi în primele ore ale zilei de vineri, ploile s-au restrâns în zonele centrale, estice şi sud-estice, precum şi la munte.

Atenție! Aici cantitãţile de apã vor depãşi local 15…20 l/mp, iar mai ales în zona Carpaţilor Orientali pe arii restrânse 30…40 l/mp, ceea ce înseamnă, în mod categoric, o creștere destul de mare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!