News

ANM a emis mai multe avertizări meteorologice de cod galben și portocaliu. Caniculă în estul țării și instabilitate în vest

ANM a emis mai multe avertizări meteorologice de cod galben și portocaliu.
16.07.2021 | 10:19
ANM a emis mai multe avertizari meteorologice de cod galben si portocaliu Canicula in estul tarii si instabilitate in vest
ADVERTISEMENT

ANM a emis mai multe avertizări de vreme caniculară și instabilă. Acestea sunt valabile până mâine, 17 iulie. Fenomenele care ne așteaptă sunt canicula, dar și furtuni și ploi.

ANM a emis mai multe avertizări meteorologice de cod galben și portocaliu

Prima atenționare meteorologică face referire la un cod galben de caniculă și disconfort termic, care va afecta toată jumătatea de est a țării.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Teleorman, Constanța, Călărași, Ilfov, Brăila, Buzău, Prahova, București, Dâmbovița, Teleorman, Argeș, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Giurgiu.

„În sudul și estul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic se va menține accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în regiunile extracarpatice”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Cod galben ANM de vreme instabilă. Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii și grindină

De asemenea, ANM a emis și o avertizare de cod galben, care începe de vineri, de la ora 10. Zonele afectate sunt Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și partea de vest a Olteniei.

Fenomenele meteo care sunt așteptate sunt ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, vijelii, dar este posibil să cadă și grindină. Cantitățile de apă care vor cădea sunt cuprinse între 25 și 40 de l/mp.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și zona de munte, iar seara și noaptea și în vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp”, arată anunțul ANM.

ADVERTISEMENT

ANM a emis și un cod portocaliu de vreme rea

De asemenea, este valabil și un cod portocaliu de vreme rea emis de ANM, care este valabil de pe 16 iulie, ora 10:00 până pe 17 iulie, ora 06:00. Județele afectate sunt Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin, dar și zonele de munte din Alba și Hunedoara.

Codul portocaliu de instabilitate atmosferică afectează județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Arad, Timiș, Covasna, o parte din Hunedoara și Alba Cluj și Bistrița-Năsăud.

Sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și poate cădea grindina. De asemenea, cantitatea de apă poate depăși 35.-50 l/mp local și 60-80 l/mp pe arii restrânse.

ADVERTISEMENT