News

ANM a emis o nouă avertizare meteo. Mai mult de jumătate din țară, sub cod galben de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vreme rea, valabil pentru mai multe zone ale țării.
25.05.2023 | 10:48
ANM a emis o noua avertizare meteo Mai mult de jumatate din tara sub cod galben de vreme rea
ANM a emis o nouă avertizare meteo. Mai mult de jumătate din țară, sub cod galben de vreme rea. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O nouă atenționare meteorologică a fost emisă de ANM (Administrația Națională de Meteorologie) în dimineața zilei de joi. Mai mult de jumătate din țară se află sub cod galben de vreme rea până în această seară.

ANM: Cod galben de vreme rea pentru mai mult de jumătate din țară

Potrivit specialiștilor ANM, codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată va intra în vigoare astăzi la ora 12:00, urmând să fie valabil până joi noaptea, 25 mai, la ora 23:00.

ADVERTISEMENT

Ploile torețiale, însoțite de descărcări electrice vor fi prezente în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, dar și în Muntenia, Transilvania, Drogobea. De asemenea, meteorologii adaugă faptul că vor fi intensificări ale vântului, iar în unele zone va cădea grindină.

„În intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT
harta, ANM, cod galben
ANM a emis cod galben de vreme rea. Județele vizate
Sursa foto: meteoromania.ro

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie atenționează că există posibilitatea ca ploile, vântul, precum și alte fenomene de instabilitate atmosferică, să apară pe arii restrânse și în alte regiuni ale țării.

Cum va fi vremea în ultimele zile din luna mai

ANM a atras atenția asupra episoadelor cu averse, descărcări electrice și grindină, în prognoza meteo emisă pentru perioada 22 mai-19 iunie. Deși temperaturile vor fi specifice, iar în unele zone chiar mai mari decât normalul perioadei, nu vom scăpa de ploi.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile din luna mai, valorile termice vor fi în jurul celor specifice perioadei, în aproape întreaga țară. Ploile vor fi însemnate cantitativ în regiunile sud-estice și local la munte, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele intracarpatice, dar în celelalate regiuni va fi specific perioadei în care ne aflăm, anunțau specialiștii ANM în urmă cu câteva zile, atunci când a fost emisă prognoza meteo.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primele zile de vară vin cu valori mai ridicate decât normalul perioadei, în zona de nord-vest. Celelalte zone ale României se vor bucura de temperaturi specifice începutului de vară, conform ANM.

 

ADVERTISEMENT