News

ANM a emis un nou cod galben de furtuni. Vremea rea va afecta jumătate din România

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod galben de vreme rea pentru 19 județe din România.
09.09.2022 | 11:00
ANM a emis un nou cod galben de furtuni Vremea rea va afecta jumatate din Romania
Cod galben de furtuni în 19 județe. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, codul galben e valabil în intervalul 9 septembrie, ora 10:00 – 10 septembrie, ora 22:00, așadar până sâmbătă dimineață.

Cod galben de furtuni în 19 județe din România

Meteorologii au anunțat că sunt vizate fenomene de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate”.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Olteniei și local în Transilvania vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, transmite ANM.

Meteorologii au anunțat că toamna vine undeva după 15 septembrie, însă nu vom avea parte de temperaturi extrem de scăzute.

ADVERTISEMENT

”În fiecare dintre cele patru săptămâni care acoperă mare parte din luna septembrie, temperaturile, în medie, sunt apropiate de normă sau ușor peste normă. O vreme destul de agreabilă din punct de vedere termic”, a transmis meteorologul ANM Gabriela Băncilă.

În aceste condiții, în ciuda ploilor din anumite județe, oamenii ar putea să se pregătească liniștit de excursii la munte. ”Putem să ne pregătim, mai ales pentru zonele de munte, de drumeții, pe un regim termic agreabil pentru luna septembrie, cu plusuri și minusuri, dar ar trebui să avem la îndemână și ceva de ploaie și, pe de altă parte, să urmărim și informațiile meteorologice”, a completat expertul ANM.

ADVERTISEMENT

De altfel, meteorologii cred că oamenii ar trebui să mai meargă pe litoralul românesc cât mai pot, pentru a profita de ultimele zile de vreme caldă.

”Sincer, eu aș merge și la mare, pentru că temperaturi de 27-28 de grade în aer acum și ulterior de 23-24 de grade, mi se pare că reprezintă o vreme foarte plăcută din punctul acesta de vedere. Nici nu o să plouă de dimineață până seara, nu vorbim de acele ploi de toamnă”, a  explicat Băncilă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, românii trebuie să știe că după 15 septembrie e așteptat ca temperaturile să scadă cu 10 grade Celsius, astfel că toamna își va intra în drepturi.

ADVERTISEMENT