News

ANM a emis un nou cod galben! Sunt așteptate, ploi, furtuni și căderi de grindină

15.06.2019 | 10:32
ANM a emis un nou cod galben Sunt asteptate ploi furtuni si caderi de grindina

Nu scăpăm de vremea rea. Specialiștii ANM au emis un nou cod galben și o nouă informare meteo, avertizând că instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența în sâmbătă și duminică seara în toată țara. Ambele atenționări sunt valabile în intervalul  15 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 23. Meteorologii spun că în perioada menționată se vor semnala disconfort termic, manifestări de instabilitate atmosferică, dar și precipitații abundente, furtuni și căderi de grindină. 

Ce județe se află sub atenționare cod galben

Conform ANM, “vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie. Îndeosebi după-amiaza și seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp”.

Totodată, meteorologii au emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil sâmbătă și duminică. În cea mai mare parte a Moldovei și a Munteniei, local în Dobrogea, Oltenia, Crișana, Maramureș și la munte vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp, iar izolat 40…50 l/mp”.

harta meteo
ANM a emis cod galben de instabilitate atmosferică pentru aceste județe foto: meteoromania.ro

Val de aer saharian în România

Specialiștii anunță că nu vom scăpa de ploi și efectele lor devastatoare. Izolat vor cădea cantități însemnate de ploaie  și vor exista condiții de grindină. Vântul va sufla slab până la moderat, iar în regiunile sud-estice se va intensifica, în special în timpul ploilor. În orașe precum Oradea  și Satu Mare, dar și în regiunile intracarpatice, temperaturile maxime se vor înregistra în jurul valorii de 35 de grade Celsius. În zonele de deal, dar și de munte se vor instala averse și descărcări electrice pe arii restrânse.

Un val de aer saharian va lovi țara noastră în următoarele două săptămâni. Așadar, în perioada 10 – 23 iunie vremea se va încălzi accentuat, iar temperatura va atinge maxime de 32- 34 de grade, în unele regiuni. Se pare că vara își va intra pe deplin în drepturi. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță vreme caniculară pe arii restrânse în nord-vest și izolat în sud-estul țării. După-amiaza, temperaturile vor atinge un prag critic, iar disconforul termic va fi ridicat, mai ales în zonele de câmpie.