News

ANM a reactualizat prognoza meteo! Cod portocaliu de furtuni. Ce zone vor fi lovite de vijelii și grindină

02.06.2019 | 12:24
ANM a reactualizat prognoza meteo Cod portocaliu de furtuni Ce zone vor fi lovite de vijelii si grindina

Vremea capricioasă își face din nou simțită prezența. Administrația Națională de Meteorologie a emis încă un  cod portocaliu de furtuni, ce vizează mai multe județe din țară. De asemenea, a fost emis și un cod galben de precipitații abundente și vijelii. Circa jumătate de țară va avea de suferit până luni din pricina fenomenelor meteo extreme.

Nu scăpăm de furtuni. ANM anunță un nou cod portocaliu

Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o nouă avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea. Atenționarea este valabilă până luni la ora 12.00. Totodată, de la ora 21.00, intră în vigoare și un cod galben de vizează Oltenia şi Muntenia, local Dobrogea, sud-estul Transilvaniei şi în jumătatea de sud a Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Aici vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi condiţii de grindină. Atenționarea expiră luni, la ora 12.00.

„De la sud-vest de noi este un sistem noros, un ciclon atmosferic care va intra în țară chiar din noaptea de sâmbătă spre duminică, e posibil să o avem. Duminică, se și răcește în partea de Vest și Nord Vest, valorile termice de 19-20 de grade, chiar dacă în Sud-Est, unde nu ajunge, mai putem să înregistrăm 25 de grade. Se generalizează instabilitatea. Avem 2 zile cu instabilitate în aproape toată țara, cu ploi” , anunță meteorologul de serviciu al ANM.

Furtunile vor lovi din nou mare parte din țara noastră. Sursa foto:Digi24
Furtunile vor lovi din nou mare parte din țara noastră. Sursa foto:Digi24

Județele vizate de această avertizare

Potrivit prognozei transmise de ANM, pe toată durata acestei avertizări, instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta în cea mai mare parte a Trasilvaniei, Maramureșului, nordul și vestul Olteniei, Moldovei, dar și nordul și nord-vestul Munteniei.  Mai concret, județele în care se vor semnala  averse cu caracter torențial și descărcări electrice sunt:  Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Cluj, Mureş și Harghita.

Aceleași probleme sunt și în Neamţ, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Olt, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi zone din Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa. Meteorologii ANM precizează că va actualiza informările și atenționările emise în cursul zilei de luni, de îndată ce situația o va cere.

Vremea rea va continua și în prima parte a săptămânii viitoare, când va ploua abundent în aproape toată țara, vântul puternic favorizând, pe alocuri și fenomene meteorologice extreme, precum vijelii sau căderi de grindină.