News

ANM a reactualizat prognoza meteo. Se anunță grindină și vijelii. Cum va fi vremea până în weekend

06.06.2019 | 08:33
ANM a reactualizat prognoza meteo Se anunta grindina si vijelii Cum va fi vremea pana in weekend

Mai avem de așteptat până scăpăm de vremea rea care s-a așezat peste România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a reactualizat prognoza meteo și a emis o informare valabilă până vineri, 7 iunie, ora 23.00. Meteorologii anunță că în intervalul menționat se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, dar și furtuni și căderi de grindină în mai multe zone din țară.    

Ce se precizează în prognoza meteo reactualizată a ANM

“Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnalaaverse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor”, se arată în avertizarea meteo emisă de ANM.

Ploile abundente din ultima perioadă au provocat inundații majore în mai multe regiuni ale țării. Sute de gospodării au fost afectate de viituri și alunecări de teren, conform unei informări a Ministerului de Interne. 14 drumuri județene și naționale au fost închise temporar, iar 159 de localități din 28 de județe au fost afectate de furia apelor. Din nefericire, pericolul nu a trecut, iar hidrologii au emis mai multe atenționări valabile pentru depășirea cotelor de pericol pe mai multe râuri.

Inundațiile au făcut prăpăd în mai multe localități din țară, iar progonoza meteo ANM spune că nu scăpăm de ploi foto: observator.tv

Cod portocaliu de inundații pe Dunăre și mai multe județe

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), de joi, de la ora 06.00, până joia viitoare, la ora 16.00, este cod portocaliu pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, în județele judeţele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu, iar de duminică, de la ora 06.00, până sâmbătă, 15 iunie, la ora 16.00 este de asemenea, cod portocaliu pe Dunăre sector Călăraşi – Hârşova, în judeţele Călăraşi şi Constanţa.

De asemenea, până duminica viitoare la ora 16.00, a fost emis un cod de inundații pe Dunăre, sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier şi ȋn Delta Dunării. Avertizarea vizează judeţele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. De asemenea, pentru mai multe bazine ale unor râuri din țară au fost emise atenționări cod galben și portocaliu (Mai multe detalii AICI). Meteorologii se așeaptă ca vremea să se îndrepte de săptămâna viitoare, însă, chiar și așa, riscul de inundații va rămâne ridicat.

Tags: