News

ANM a transmis cod roşu de ploi torențiale. La ce oră expiră atenționarea de inundații din județul Tulcea. Update

Cod roșu de ploi torențiale în dimineața zilei de duminică, 20 iunie. ANM anunță averse ce vor depăși 50 de litri pe metru pătrat.
20.06.2021 | 12:00
ANM a transmis cod rosu de ploi torentiale La ce ora expira atentionarea de inundatii din judetul Tulcea Update
ADVERTISEMENT
20-06-2021
09:00

Cod roșu de inundații în județul Tulcea. Pot exista creşteri importante de debite

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică dimineaţa, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Tulcea.

Specialiștii anunță că până la ora 15:00 se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice Jijila şi Luncaviţa din judeţul Tulcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul inferior Luncaviţa, conform Știrile Pro TV.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis în această dimineaţă un cod roșu de ploi torențiale și grindină. Meteorologii anunţă peste 50 de litri pe metru pătrat.

Fenomenele meteo extreme din județul Tulcea vor afecta localitățile: Isaccea, Jijila, Luncavița, Văcăreni;

ADVERTISEMENT

”Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 50 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 50 l/mp / frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului”, transmite ANM.

Cod roşu de ploi torențiale în județele Tulcea, Brăila și Galați. Când expiră avertizările ANM

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, avertizarea de tip cod roşu din Tulcea este valabilă până la ora 09:50.

ADVERTISEMENT

Un alt cod roșu trimis de ANM cuprinde județul Brăila (Vădeni, Siliștea) și județul Galaţi (Braniștea, Șendreni). Atenționarea expiră la ora 10:30.

”Se vor semnala : averse torențiale ce vor depăși 35…40 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 60…80 l/mp în ultimele 4 ore / frecvente descărcări electrice”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Vremea rea care a devastat toată țara se păstrează în multe județe și în cursul zilei de duminică, 20 iunie. Au fost emis şi alte avertizări de ploi torenţiale, furtuni şi ploi puternice.

Un nou cod portocaliu va fi în vigoare în intervalul sâmbătă ora 23.00 – duminică ora 23.00. Va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău. Ploi local abundente vor fi şi în Dobrogea, precum și în celelalte judeţe din Moldova şi din estul şi nord-estul Munteniei.

ADVERTISEMENT

O nouă avertizare ANM de Cod galben expiră duminică, ora 23:00

“În intervalul menționat în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, se arată într-o informare ANM.

Vremea se va îmbunătăți la începutul săptămânii viitoare. Mai exact, de marți, 22 iunie, sunt așteptate temperaturi foarte ridicate, iar norii vor dispărea ușor de pe cer.

ADVERTISEMENT
Tags: