ADVERTISEMENT
News

ANM actualizează avertizările cod portocaliu și galben. Zonele afectate de ploi abundente, furtuni și grindină

ANM a actualizat avertizările cod portocaliu și galben de fenomene severe: ploi abundente, furtuni și grindină.
Autor: Adrian Baciu | 16.06.2021 | 10:23
ANM actualizează avertizările cod portocaliu și galben. Zonele afectate de ploi abundente, furtuni și grindină
Cod roșu în șapte județe din țară. Rafale de peste 100 km/oră și ploi torențiale. Sursa foto: hepta.ro

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au actualizat, miercuri, avertizările cod portocaliu și cod galben de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Urmează două zile cu fenomene meteo severe în mai multe zone din țară. Cantitățile de apă căzute pot cumula până la 50 – 70 litri pe metru pătrat.

ANM actualizează avertizările cod portocaliu și galben de ploi abundente, furtuni și grindină

Codul portocaliu emis este valabil miercuri, între orele 10 – 23. În acest interval, în jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30…40 l/mp și pe spații mici 50…70 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…60 km/h.

În același interval de timp va fi în vigoare și un cod galben. Potrivit acestuia, în nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și la munte, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp, anunță ANM.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h.

ADVERTISEMENT
ANM actualizează avertizările cod portocaliu și galben
ANM actualizează avertizările cod portocaliu și galben. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben de ploi abundente pentru estul și sud-estul țării

După ce codurile de mai sus vor expira, în vigoare va intra un nou cod galben, de această dată pentru județe din estul și sud-estul țării.

De la ora 23:00, până joi dimineața la ora 10:00, în centrul și sudul Moldovei, local în Muntenia, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

ADVERTISEMENT
Cod galben de ploi abundente pentru estul și sud-estul țării
Cod galben de ploi abundente pentru estul și sud-estul țării. Sursa foto: meteoromania.ro

Informarea meteo de la ANM

După ce codul galben va expira, va fi valabilă o nouă informare meteo pentru perioada 17 iunie, ora 10:00 – 20 iunie, ora 22:00.

În sudul, estul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…50 l/mp.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!