News

ANM, alertă de cod roșu! Grindină și vijelii în Romania. Zonele afectate

27.06.2019 | 16:01
ANM alerta de cod rosu Grindina si vijelii in Romania Zonele afectate

Chiar dacă ne aflăm în ultima parte a lunii iulie, perioadă în care vara ar fi trebuit să își intre pe deplin în drepturi, iată că vremea continuă să le dea bătăi de cap românilor din cea mai mare parte a teritoriului. În cursul zilei de joi, 27 iunie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare generală cod roșu.

Cod roșu în cea mai mare parte a țării. Zonele afectate

Informarea specialiștilor rămâne valabilă până la ora 16:45 și vizează ploi cu caracter torențial, însoțite de intensificări ale vântului și, pe alocuri grindină. Printre județele afectate de aceste fenomene extreme se numără Maramureș și Satu Mare.

„În zona : Județul Maramureş: Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Moisei, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Ruscova, Repedea, Săcel, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomirești, Leordina, Șieu; Județul Satu Mare; Se vor semnala : local – vânt puternic cu rafale de 90…120 km/h, grindină de mari dimensiuni (5…8 cm), averse torențiale ce vor cumula 35 l/mp, frecvente descărcări electrice” , se arată în avertizarea transmisă de Dpartamentul pentru Situații de Urgență.

Nu scăpăm de vremea rea. Sursa foto: Capital.ro
Nu scăpăm de vremea rea. Sursa foto: Capital.ro

Peste jumătate dintre județele țării, sub cod portocaliu de furtuni

Totodată, meteorologii au emis astăzi un cod portocaliu valabil până vineri noaptea, la orele 01:00, ce vizează mai mult de jumătate din județele aflate pe teritoriul României. Astfel, în aceste regiuni sunt prognozate furtuni, însoțite de descărcări electrice și, pe arii restrânse grindină.

„La începutul intervalului în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp” , avertiează ANM. Printre județele afectate se numără și Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Harghita, Covasna, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila şi Buzău.