News

ANM, alertă de furtună pentru București. Cod galben de vijelii, descărcări electrice și averse

Meteorologii de la ANM au emis o alertă de furtună pentru București. Un cod galben nowcasting de vijelii, descărcări electrice și averse este în vigoare.
11.07.2021 | 18:35
ANM alerta de furtuna pentru Bucuresti Cod galben de vijelii descarcari electrice si averse
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică după-amiaza, o avertizare cod galben de fenomene imediate pentru municipiul București.

Avertizare de furtună pentru București. ANM a emis cod galben de vijelii, descărcări electrice și averse

Alerta specialiștilor va fi valabilă până la ora 19:15. Urmează o oră cu averse torențiale ce vor acumula local 10…15 l/mp, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT

Un alt cod galben este valabil și pentru județul Ilfov până la ora 19:30. În această zonă se vor semnala, local, averse ce vor acumula peste 20…25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și izolat grindină de mici dimensiuni.

Afectate de fenomene severe sunt și județe din Transilvania și Moldova.

Au fost emise avertizări de tip nowcasting – cod galben – pentru județele Covasna, Harghita, Botoșani și Suceava.

ADVERTISEMENT

Până la ora 20:00, în aceste zone se vor semnala averse ce vor acumula peste 25…30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și izolat grindină de mici dimensiuni.

Cod galben pentru 26 de județe emis de ANM

Meteorologii au emis deja de la prânz un cod galben de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină, valabil până duminică, la ora 23:00, pentru mai multe zone din țară, inclusiv București.

ADVERTISEMENT

Până duminică seara, în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni și local în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

Astfel de fenomene se vor semnala și în restul Moldovei și Munteniei, dar pe arii mai restrânse.

Se vor afla sub avertizare cod galben judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Prahova, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Bihor, Satu Mare, Sălaj (integral) şi parţial judeţele Tulcea, Constanţa, Neamţ, Suceava, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Braşov şi Covasna.

ADVERTISEMENT

ANM mai anunță că disconfortul termic se va menține ridicat, duminică, pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptămânii valul de căldură va fi în extindere.

ADVERTISEMENT