News

ANM, alertă de vijelii până la ora 23:00! Cod galben de furtuni în mai multe judeţe

02.07.2019 | 11:17
ANM alerta de vijelii pana la ora 2300 Cod galben de furtuni in mai multe judete
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de furtună valabil pentru centrul și nordul țării. Avertizarea este în vigoare până diseară la ora 23, iar în restul teritoriului se anunță caniculă. Disconfortul termic va fi unul accentuat în sudul, sud-estul și sud-vestul României.

Alertă de vijelii pentru nordul României: se anunță ploi cu tunete și fulgere și posibile căderi de grindină

În Maramureș, Crișana, Satu Mare, Suceava, Botoșani, județele din jumătatea nordică a Transilvaniei (Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Mureș) se vor semnala averse cu caracter torențial însoțite de frecvente descărcări electrice, iar în zonele cu altitudine șansele de căderi de grindină sunt crescute în special după ora 19.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor depăși în nordul României până la 50 de litri pe metru pătrat. Perioadele cu instabilitate atmosferică vor fi prezente în special în Suceava, Botoșani, Iași, Maramureș, Bistrița Năsăud și Satu Mare, avertizează cei de la ANM. Aici intervalele care favorizează ploile sunt cuprinse în special după amiaza, între orele 19 și 23.

Sudul țării este sub caniculă până mâine. Sursa foto: a1.ro

Cod galben de furtuni în nord, căldură sufocantă în restul țării, chiar și mâine

În celelalte județe din țară avem astăzi o zi deosebit de caldă. Temperatura la umbră indică în sudul României 37-38 de grade, iar la soare se pot resimți chiar și 44-45 de grade Celsius, avertizează meteorologii. Tot sudul țării este sub caniculă astăzi, iar temperaturile vor scădea începând de mâine apropiindu-se de normalul acestei perioade, însă nu foarte mult, că se vor înregistra în continuare până în 35 de grade.

ADVERTISEMENT

Umiditatea în aer, în Capitală, de 56%, va accentua disconfortul termic pe fondul celor 37, aproape 38 de grade Celsius la umbră, iar cetățenii sunt rugați să ia măsuri de protecție dacă ies în toiul zilei afară. Medicii le recomandă să se protejeze cu îmbrăcăminte lejeră, loțiune de corp cu factori de protecție solară, o pălărie sau umbrelă și ochelari de soare care să facă față razelor ultraviolete agresive.

Mâine, temperaturile vor fi cuprinse, la nivel național, între 24 (în depresiuni și regiunile mai înalte – dealuri – podișuri – munte) și 35 de grade în Lunca Dunării și Câmpia Bărăganului.

ADVERTISEMENT