News
notix pixel id

ANM, alertă pentru 39 de județe! Cod galben de ploi torențiale. Zonele unde e avertizare generală de cod portocaliu

18.06.2019 | 15:24
ANM, alertă pentru 39 de județe! Cod galben de ploi torențiale. Zonele unde e avertizare generală de cod portocaliu
Avertizare ANM de furtună pentru mai toată țara. Sursa foto: ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă de vreme rea pentru 39 de județe. Este vorba despre un nou cod galben de ploi torențiale, și doar două județe vor fi în afara acestui avertisment. Avertizarea este valabilă pentru capitala României, București plus alte 39 de județe.

Avertizare ANM pentru 39 de județe plus Capitala, până joi

Meteorologii au emis o avertizare astăzi, 18 iunie, care va fi valabilă până joi, 20 iunie, la ora 23:00. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cele mai multe regiuni și meteorologii se așteaptă la căderi de grindină, vânt puternic și ploi însoțite de tunete și fulgere, după cum se arată în textul celor de la ANM.

Cantitățile de apă pot depăși local până la 40 de litri pe metru pătrat, în special în județele de deal, podiș și munte, mai ales cele situate de-a lungul arcului carpatic ori la poalele Carpaților. În restul zonelor se vor depăși 15 – 25 de litri pe metru pătrat. Ploile pot fi însoțite de rafale puternice de vânt.

UPDATE: ANM a emis o alertă de cod roşu de ploaie pentru judeţul Sălaj. Redăm informarea  Departamentului pentru Situații de Urgență: „În zona :  Zalău, Bălan, Creaca, Horoatu Crasnei, Românași, Meseșenii de Jos, Cizer, Mirșid, se vor semnala : grindină de dimensiuni medii, vijelie, ploi torenţiale care vor cumula 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice”. Totodată, pentru zona județului Iași a fost emisă o altă avertizare de cod portocaliu, ce vizează fenomene extreme: „Răducăneni, Prisăcani, Cozmești, Gorban, Dolhești, Moșna, Grozești; Județul Vaslui: Huși, Stănilești, Duda-Epureni, Pădureni, Drânceni, Lunca Banului, Bunești-Averești, Dimitrie Cantemir, Tătărăni, Boțești, Arsura, Crețești; Se vor semnala : vijelie, grindină de dimensiuni mici și posibil medii, averse torențiale care vor cumula 30…40 l/mp, descărcări electrice”.

Căderile masive de grindină au devenit obișnuite în ultimele două luni. Imagine din județul Bihor. Sursa foto: România24.ro

Zile caniculare, seri cu furtuni puternice

Disconfortul termic se va menține, totuși, ridicat mai ales în jurul orelor 13-15, în mai toată țara. Vor fi temperaturi de peste 30 de grade în majoritatea regiunilor, iar în sudul României precipitațiile sunt așteptate în special seara și noaptea, după zile aproape caniculare. Până joi, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, în ciuda ploilor, temperaturile se vor menține la 30 de grade aproape toată ziua.

Județele avertizate de codul galben emis de ANM sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Buzău, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Teleorman, Olt, Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Alte ploi sunt așteptate în weekend, în special sâmbătă, însă avertizările meteorologice vor fi actualizate pe măsură ce apar alte fenomene. Cert este că până joi vom avea zile călduroase și seri ploioase.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri