News

ANM, alertă severă pentru următoarele 48 de ore: ”Vijeliile vin cu rafale de până la 100 de km/h şi descărcări electrice”

ANM a emis o alertă severă pentru următoarele 48 de ore. Specialiștii anunță că vijeliile pot avea rafale de până la 100 de km/h şi vor fi însoțite de descărcări electrice.
05.08.2021 | 22:24
ANM alerta severa pentru urmatoarele 48 de ore Vijeliile vin cu rafale de pana la 100 de kmh si descarcari electrice
ADVERTISEMENT

Furtunile din acest debut de lună august vor continua și în următoarea perioadă. Administrația Națională de Meteorologie avertizează că urmează vijelii puternice, cu rafale de vânt de până la 100 km/h.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că numai în ultimele ore, meteorologii au emis 15 avertizări de tip nowcasting, dintre 10 au fost de cod roșu de furtună.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM anunță intensificarea furtunilor: ”Vijeliile vin cu rafale de până la 100 de km/h şi descărcări electrice”

Vremea nu se va ameliora nici în următoarele două zile. ”Atenţie deosebită în următoarele 48 de ore, până sâmbătă dimineaţă”, avertizează oficialul ANM.

Potrivit meteorologului, ”mâine (n.r. vineri) vremea va deveni instabilă în aproape toată ţara, dar cu precădere în Dobrogea, estul Munteniei şi local în Moldova, unde vor fi vijelii puternice”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Intensitatea manifestărilor extreme va crește considerabil, în contextul în care instabilitatea s-a instalat după o perioadă de caniculă.

”Vorbim de vijelii puternice care la rafală să înregistreze viteze maxime mai mari de 80-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină de medii şi mari dimensiuni şi cantităţi de apă care pot depăşi 40-60 de l/mp”, a mai declarat directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu și informare pentru aproape toată țara, de la ANM

Până vineri dimineața la ora 6.00, majoritatea județelor se află sub un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale.

Apoi, în vigoare va intra o informare ANM de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Așadar, nu scăpăm de furtuni prea curând.

ADVERTISEMENT

”Este valabil codul portocaliu pentru aproape toată ţara şi nu în ultimul rând informarea meteorologică despre care vorbeam, până sâmbătă dimineaţă pentru că dacă astăzi sistemele noroase deja sunt prezente în partea de vest – Banat, Crişana, Maramureş, cu deplasare în această noapte în Transilvania, Oltenia, Moldova şi Muntenia.

Mâine vor fi de interes în special în Oltenia, nordul Munteniei, dar şi în Dobrogea”, mai adaugă Elena Mateescu pentru sursa citată.

Ziua de joi a adus foarte multe alerte cod roșu de tip nowcasting pentru mai multe județe din Oltenia, Transilvania și Moldova. În unele zone, cum a fost județul Gorj, vremea a provocat pagube importante.

ADVERTISEMENT
Tags: