News

Alerte cod portocaliu și galben emise de ANM. Viscol puternic și ninsori abundente. Zonele afectate

Specialiștii ANM au emis alerte cod portocaliu și galben de vreme severă. Mai multe zone din țară vor fi afectate de viscol puternic și ninsori abundente.
29.01.2022 | 12:48
Alerte cod portocaliu si galben emise de ANM Viscol puternic si ninsori abundente Zonele afectate
ADVERTISEMENT

Fenomenele severe de iarnă revin în forță în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, mai multe alerte cod portocaliu și cod galben de ninsori abundente, viscol și vânt puternic.

Avertizările intră în vigoare încă din această seară și vor fi valabile până luni dimineața. În acest interval, majoritatea regiunilor se vor confrunta cu manifestările violente ale vremii.

ADVERTISEMENT

ANM a emis alerte cod portocaliu și galben de viscol puternic și ninsori abundente. Zonele afectate

Un prim cod galben intră în vigoare sâmbătă la ora 23.00. Până duminică dimineața, la ora 10.00, în nord-vestul țării și la munte va ninge moderat, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…65 km/h. În zona înaltă de munte, rafalele vor depăși 90…100 km/h, va fi viscol și vizibilitatea scăzută.

Apoi, în noaptea de sâmbătă spre duminică fenomenele se vor intensifica și vom avea un cod portocaliu de viscol puternic la altitudini de peste 1600 m în Carpații Orientali și în Munții Apuseni

ADVERTISEMENT

ANM anunță că la altitudini de peste 1600 m, în Carpații Orientali și în zona Munților Apuseni vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută.

Cod portocaliu și galben de ninsori -viscol. Sursa foto: meteoromania.ro

Noi alerte cod portocaliu și cod galben intră în vigoare duminică

De duminică dimineața, ora 10.00, până luni, la aceeași oră, va intra în vigoare o alertă cod galben de vânt puternic.

ADVERTISEMENT

În Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, și în sud-vestul Munteniei, iar pe parcursul zilei de duminică (30 ianuarie) și în Banat și Crișana temporar vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55…65 km/h, și pe suprafețe mici de peste 70 km/h.

La munte rafalele vor depăși 90…100 km/h, zăpada spulberată, iar vizibilitatea scăzută. Pe arii restrânse intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului cu viteze în general de 45…55 km/h.

ADVERTISEMENT

Vântul va continua să aibă intensificări și pe parcursul zilei de luni (31 ianuarie) în nordul Moldovei și la munte, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

În intervalul 30 ianuarie ora 10.00 – 31 ianuarie ora 8.00, ninsorile se vor intensifica în zonele înalte. În acest sens a fost emis un alt cod portocaliu.

ANM Cod portocaliu și galben de ninsori, viscol. Sursa foto: meteoromania.ro

”În intervalul menționat, la munte, la altitudini de peste 1600 m vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută. Local ninsorile vor fi abundente îndeosebi în Carpații Orientali”, mai anunță specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT