News

ANM, alerte cod portocaliu și galben de furtuni și ploi abundente. Zonele vizate de fenomenele severe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi alerte de vreme severă. Un cod portocaliu și un cod galben au intrat în vigoare marți, la ora 10.00. Avertizările vizează majoritatea zonelor.
30.08.2022 | 10:18
ANM alerte cod portocaliu si galben de furtuni si ploi abundente Zonele vizate de fenomenele severe
Alerte cod portocaliu și galben de ploi abundente și furtuni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Final de vară cu fenomene severe specifice sezonului cald. ANM a emis noi alerte de furtuni puternice și ploi abundente.

Alerte cod portocaliu și galben de ploi abundente și furtuni. Zonele afectate de avertizările ANM

Marți dimineață, la ora 10.00, au intrat în vigoare două alerte cod portocaliu și cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi abundente.

ADVERTISEMENT

Prima avertizare ANM, cea de cod portocaliu, va fi valabilă până miercuri la ora 10.00. În special în zona Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp.

Nu vor lipsi din peisaj descărcările electrice, intensificările vântului, vijeliile și căderile de grindină.

ADVERTISEMENT

În același interval va fi valabil și codul galben. Conform acestei alerte, local în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Meteorologii ANM subliniază că perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

Cod portocaliu și galben ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben de caniculă pentru sudul și sud-estul țării

Administrația Națională de Meteorologie anunță că valul de căldură va persista în sudul și sud-estul țării.

ADVERTISEMENT

Marți, în aceste regiuni local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

Foarte cald va fi marți și în Capitală. ANM anunță că disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul
critic de 80 de unități.

Temperatura din cursul zilei va fi de 35…36 de grade, iar cea de la noapte de 17…20 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, iar vântul va sufla slab și moderat.

ADVERTISEMENT