News

ANM, alerte cod portocaliu și galben de vreme severă. România, lovită de furtuni și ploi abundente

ANM a emis alerte de cod portocaliu și cod galben de vreme severă. România va fi lovită de furtuni și ploi abundente.
27.05.2021 | 10:35
ANM alerte cod portocaliu si galben de vreme severa Romania lovita de furtuni si ploi abundente
ADVERTISEMENT

Vremea se va înrăutăți considerabil în următoarele ore în România. Potrivit Administrației Naționale de Meterologie (ANM), cel puțin până sâmbătă, majoritatea zonelor vor fi lovite de fenomene extreme specifice sezonului cald.

ANM: cod portocaliu și cod galben de instabilitate. Se anunță furtuni, grindină și ploi abundente

Începând cu ora prânzului, apoi după amiază, în vigoare vor intra două coduri de instabilitate atmosferică accentuată și de ploi abundente.

ADVERTISEMENT

De joi, 27 mai, de la ora 16:00, până vineri, 28 mai, la ora 21:00, va fi în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente.

În intervalul menționat, în zone extinse din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp, anunță ANM.

De asemenea, specialiștii avertizează că, la altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.

ADVERTISEMENT
ANM: cod portocaliu și cod galben de instabilitate. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben de la ANM, valabil până sâmbătă

Tot de joi, de la ora 12:00, până sâmbătă, 29 mai, la ora 10:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp. anunță ANM.

Cum va fi vremea în București

Joi, în Capitală, vremea va fi instabilă și se va răcori. Cerul va avea înnorări și temporar mai ales spre seară și în cursul nopții vor fi averse și descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 5…8 l/mp și, posibil peste 10…12 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

Vineri, vremea se va menține instabilă și răcoroasă. Cerul va avea înnorări și, temporar, vor fi averse și descărcări electrice mai ales în cursul zilei, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade, arată prognoza meteo specială emisă de ANM pentru București.

ADVERTISEMENT