News

ANM anunţă caniculă până la jumătatea lunii viitoare! Cât stă valul de aer cald deasupra României

17.06.2019 | 10:21
ANM anunta canicula pana la jumatatea lunii viitoare Cat sta valul de aer cald deasupra Romaniei

Vara și-a intrat deja în drepturi, iar canicula va fi cuvântul pe care îl vom auzi cel mai des în următoarele 2-3 luni. ANM a anunțat vreme deosebit de caldă până la jumătatea lunii următoare. Valul de aer cald deasupra României va persista așadar, cel puțin până pe 14 iulie, iar disconfortul termic va fi unul foarte mare.

Episoade de caniculă până pe 14 iulie, conform ANM

E important de menționat că datele generale furnizate de ANM pe mai multe săptămâni ori prognozele lunare, semestriale sau anuale nu cuprind fenomenele meteo extreme de scurtă durată, căci acestea nu pot fi prevăzute atât de repede, iar unele furtuni și intensificări ale instabilității atmosferice pot apărea de multe ori de la o oră la alta.

Vor fi temperaturi ridicate în majoritatea regiunilor țării până pe 14 iulie. Se vor depăși 34-35 de grade Celsius mai ales în sud, sud-est, sud-vest și estul teritoriului. Ploile nu vor dispărea de tot. Sunt așteptate cantități normale de apă în special în zonele de deal și de munte. La nivel național vom vorbi de nopți calde și zile și mai calde în următoarele patru săptămâni.

Vor fi zile cu temperaturi care vor depăși 35 de grade. Sursa foto: Black News

Perioada 3-6 iulie e prevăzută cu ușoare scăderi de temperatură în anumite regiuni

Scăderi ale temperaturilor sunt prevăzute doar în perioada 3-6 iulie, când în cele mai multe regiuni, în special Banat, nordul Olteniei, Muntenia, Moldova și Transilvania sunt așteptate valori de 25 până la 28 de grade Celsius, adică sub 30 de grade. În aceste zile pot apărea și ploile mai ales în centrul Transilvaniei.

În nordul Moldovei temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, ba chiar în unele județe precum Iași, Suceava și Botoșani temperaturile s-ar putea menține până în 30 de grade Celsius, puține zile fiind cele în care se va depăși această valoare. Meteorologii se așteaptă, așadar, la noi episoade caniculare, în special în luna iulie.