News

ANM anunță cod galben de vreme severă. Urmează trei zile cu furtuni, vijelii și ploi abundente. Regiunile afectate

24.07.2020 | 10:42
ANM anunta cod galben de vreme severa Urmeaza trei zile cu furtuni vijelii si ploi abundente Regiunile afectate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de avertizări cod galben de vreme severă pentru mai multe regiuni din România.

Astfel, pentru următoarele trei zile, inclusiv pentru vineri, mai multe regiuni din țară vor fi afectate de fenomene severe, specifice sezonului cald.

ADVERTISEMENT

Se așteaptă din nou căderi importante de precipitații, precum și vijelii, căderi de grindină și furtuni cu ploi torențiale în majoritatea zonelor.

Cod galben de vreme severă de la ANM: trei zile cu furtuni, vijelii și ploi abundente

Conform ANM, vremea se va înrăutăți încă de vineri. De la ora 12:00 până seara la 22:00, vor fi perioade cu instabilitate accentuată.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, la munte în jumătatea de sud a Moldovei și a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină.

Meteorologii anunță că în aceste zone cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă și duminică, zile cu ploi în majoritatea județelor

Un al doilea cod galben de vreme rea va intra în vigoare sâmbătă dimineața de la ora 4:00 și va fi în vigoare până duminică la ora 23:00.

În această perioadă, în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restranse 40…60 l/mp.

Vreme călduroasă în sud-est

ANM mai atrage atenția că vineri, sâmbătă și duminică (24, 25 și 26 iulie), în sud-est vremea va fi călduroasă în orele amiezilor, iar disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.

Manifestări de instabiltate atmosferică se vor semnala trecător și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici.

ADVERTISEMENT