A fost vreme extremă în București, luni. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat un cod portocaliul nowcasting de furtună, vijelie puternică și averse torențiale, fapt pentru care s-a emis și mesaj RO-Alert.
Furtuna puternică de luni, însoțită de cantități impresionante de apă, consemnată între orele 15.30 şi 16.45, este un fenomen care are loc o dată la 100 de ani, conform specialiștilor Apa Nova.
Compania municipală a anunțat că a deplasat în teren toate echipele şi utilajele de care dispune. S-au înregistrat cantităţi de apă care au depăşit 43 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, iar instantaneu s-au depăşit şi 120 l/mp.
”În acest interval (n.r. cel al alertei ANM), s-a înregistrat un eveniment pluvial ce a depăşit, din punct de vedere al frecvenţei de apariţie, frecvenţa de o dată la 100 de ani.
Compania Apa Nova, furnizorul de servicii de apă şi canalizare pentru Municipiul Bucureşti, a suplimentat la maximum echipele operaţionale din teren, intervenind prompt cu 20 hidrocurăţitoare, 62 de autoutilitare, 47 echipamente de pompare şi un efectiv de 318 specialişti. Echipele vor rămâne prezente în teren, continuând să intervină pentru degajarea carosabilului şi să răspundă la toate solicitările clienţilor şi ale autorităţilor”, a transmis compania, citată de News.ro.
Furtuna puternică, vijeliile și căderile masive de apă au provocat deja primele evenimente în Capitală. Conform ultimelor informații, traficul aerian a fost dat peste cap.
Mai multe avioane nu pot ateriza pe aeroportul din București din cauza vremii. Din informațiile BoardingPass, zborurile Eurowings EW2490 Stuttgart (Germania) – București și TAROM RO382 Paris (Franța) – București vor ateriza la Constanța. Zborul TAROM RO644 Cluj Napoca – București va ateriza la Craiova.
A fost afectată și circulația rutieră și pe liniile de tramvai. De asemenea, au căzut mai mulți copaci. Iată, mai jos, bilanțul din acest moment de la ISU București – Ilfov:
Circulație afectată pe mai multe linii de transport public din cauza condițiilor meteo nefavorabile Societatea de Transport București informează că, din cauza ploilor torențiale și a condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost înregistrate perturbări semnificative în circulația mijloacelor de transport public în mai multe zone ale Capitalei:
Luni după-amiaza, meteorologii au emis o avertizare de fenomene severe imediate – de tip nowcasting – cod portocaliu de furtună pentru municipiul Bucureşti. Automat, ISU a transmis un mesaj de avertizare.
Potrivit datelor de pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 15:28 – 16:20, este cod portocaliu în Capitală. ”Se vor semnala averse torențiale care vor acumula local 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice și vijelie cu rafale de 60…70 km/h”.
”Alertă extremă! Avertizare meteo cod portocaliu – intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor acumula 35 l/mp. Perioada de manifestare: 15:28 – 16:20. Evitaţi deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie”, arată ISU în mesajul RO-Alert.
De notat că Bucureștiul se află, în următoarele ore, simultan sub un cod galben de caniculă și cod portocaliu de furtuni puternice-nowcasting valabile luni, potrivit ANM.
Va fi și foarte cald luni. Vremea călduroasă va persista. În plus, disconfortul termic va fi ridicat. ”Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza când vor fi averse torențiale (10…15 l/mp și izolat peste 20 l/mp), descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (rafale de 50…70 km/h).
Vor fi condiții de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade. Atenționarea cod galben este valabilă pentru municipiul București în ziua de 9 iunie, intervalul orar 10 – 23 și vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată”, conform ANM.
Fenomenele severe lovesc și alte județe. Conform ANM, vreme instabilă va fi și în estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei.
Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale în general de 50…70 km/h) și grindină. De notat că, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.