News

S-a schimbat vremea. ANM, cod portocaliu de furtuni, vijelii și grindină. Cele mai afectate zone. Update

Meteorologii de la ANM anunță o zi de duminică în care fenomenele extreme își vor face prezența în majoritatea regiunilor. Va fi caniculă, dar și furtuni și vijelii. Un cod portocaliu a fost emis de specialiști.
24.07.2022 | 09:52
Sa schimbat vremea ANM cod portocaliu de furtuni vijelii si grindina Cele mai afectate zone Update
Schimbare a vremii anunțată de ANM. Sunt prognozate furtuni, vijelii și grindină. Sursa foto. hepta.ro
ADVERTISEMENT
24-07-2022
18:16

Cod portocaliu de vijelii în județul Ialomița

ANM anunță cod portocaliu de furtună în județul Ialomița, în localitățile Fierbinți-Târg, Coșereni, Dridu, Jilavele, Adâncata, Movilița, Sinești, Roșiori, Maia, Moldoveni și Drăgoești.

În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70 – 90 km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.

24-07-2022
14:55

Cod portocaliu de furtuni puternice în două județe

Județele Teleorman și Maramureș se află sub avertizare nowcasting de vreme rea – cod portocaliu, în intervalul orar 17:20 – 18:40, respectiv 17:05 – 18:00.

Se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70 – 90 km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.

24-07-2022
12:57

Cod roșu de furtună în județul Dolj. ANM anunță rafale de peste 90 km/h ale vântului

Județul Dolj se află, în intervalul orar 15:45 – 16:45, sub alertă cod roșu de furtună puternică.

În Craiova, Podari, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Ișalnița, Breasta, Coțofenii din Dos, Almăj, Mischii, Predești, Ghercești se vor semnala vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină și averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.

24-07-2022
12:21

ANM, alerte cod portocaliu de vijelie puternică pentru Maramureș și Bistrița-Năsăud

Până la ora 16:30, sub alertă cod portocaliu de fenomene meteo severe imediate intră și zone din Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Conform ANM, vizate sunt, în județul Maramureş, zona de munte de peste cota 1800 m, iar în Bistriţa-Năsăud: zona de munte de peste cota 1800 m, Sângeorz-Băi, Maieru, Telciu, Rebrișoara, Parva și Romuli.

Aici se așteaptă vânt cu viteze de peste 70…90 km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.

24-07-2022
10:44

Cod portocaliu emis de ANM pentru județul Suceava. Se anunță vijelie puternică

O alertă de furtună cod portocaliu de tip nowcasting a fost emisă de ANM pentru județul Suceava.

Aceasta este valabilă în intervalul orar 13:45 – 14:30. Meteorologii prognozează intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină și local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp

Vizate sunt Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Moldovița, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Frumosu, Pojorâta, Dorna-Arini, Iacobeni, Sadova, Breaza, precum și zona de munte la cota 1800 m.

 

24-07-2022
08:00

Meteorologii prelungesc codurile portocaliu și galben de caniculă până joi, 28 iulie

Meteorologii au păstrat alertele cod portocaliu și galben de caniculă pentru ziua de duminică, 24 iulie. În plus, ANM a anunțat că valul de căldură va continua și în zilele de luni, marți, miercuri și joi.

”În intervalul menționat valul de căldură va persista în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării.

În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade”, se arată în alerta emisă.

Cel mai cald va fi marți, 26 iulie.  În Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

24-07-2022
07:53

ANM, alerte cod portocaliu și galben de furtuni, vijelii și grindină pentru majoritatea regiunilor

Ziua de duminică, 24 iulie, va aduce, sub aspect meteo, toate fenomenele extrem specifice sezonului cald.

Administrația Națională de Meteorologie a emis alerte cod portocaliu și cod galben de furtuni puternice pentru aproape toată țara.

Codul portocaliu e intră în vigoare la ora 14.00, fiind valabil până la ora 23.00. Conform alertei, în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină.

Cod portocaliu furtuni. Sursa foto: meteoromania.ro

Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40…50 l/mp.

Cu două ore mai devreme, de la 12.00, până luni dimineața la ora 6.00, e valabil în cod galben, tot de furtuni.

În acest interval, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud-estul teritoriului, precizează ANM.

În cursul zilei de duminică, 24 iulie, vremea va suferi o schimbare radicală în unele zone din țară. Instabilitatea atmosferică accentuată își va face simțită prezența.

Schimbare a vremii anunțată de ANM. Sunt prognozate furtuni, vijelii și grindină

România va fi împărțită între caniculă și furtuni, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă în jumătatea sudică, sud-vest și sud-est vom avea parte de o atmosferă sufocantă, cu maxime de peste 38 – 41 de grade Celsius, în nord revin furtunile.

Conform ANM, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, imediat după orele după amiezii, în scenă își vor face prezența ploile.

ADVERTISEMENT

Se anunță perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale. Local, cantitățile de apă prognozate pot fi însemnate.

Furtunile puternice au revenit în țară încă de sâmbătă. Reamintim că ANM a emis, în urmă cu 24 de ore, un cod galben în acest sens.

ADVERTISEMENT

În special în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, au fost perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată.

S-au semnalat intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. Cantitățile de apă au depășit izolat 20…35 l/mp, anunța, sâmbătă, ANM.

ADVERTISEMENT

Partea de sud, sub o cupolă de căldură. Cod portocaliu de caniculă

Duminică, 24 iulie, 20 de județe din sudul țării sunt sub avertizare cod portocaliu și cod galben de caniculă. Valorile maxime pot ajunge la 41 de grade Celsius.

Cele mai afectate județe sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

Aici, ANM anunță maxime de 38-41 de grade. Și nopțile sunt tropicale. Mercurul din termometre nu va coborî sub 20-22 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că disconfortul termic va fi accentuat.

În Capitală, valul de căldură va persista și se va intensifica. Duminică se vor atinge 39…40 de grade, iar pentru luni (25 iulie) sunt estimate în jur de 34 de grade.

Minimele termice vor fi de 18…21 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT