News

ANM, avertizare cod galben de furtuni în România. Toată țara e vizată de vremea rea

ANM a emis o nouă avertizare cod galben de furtuni în România, majoritatea județelor fiind vizate de prognoza meteorologilor.
16.09.2022 | 11:20
ANM avertizare cod galben de furtuni in Romania Toata tara e vizata de vremea rea
Ploi de toamnă în următoarele două zile. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Meteorologie a transmis o nouă avertizare de tip cod galben de furtuni care vizează majoritatea județelor din țară.

ANM, avertizare cod galben în toată țara

ANM a transmis mai multe mesaje de atenționare meteorologică, astfel că românii trebuie să știe că în zilele următoare ploile vor pune stăpânire pe țară. De asemenea, în toată țara a fost emis un cod galben de vânt puternic.

ADVERTISEMENT

Primul mesaj, valabil în intervalul 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00, vizează fenomene de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”.

”În intervalul menționat, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

Cod galben de furtuni

De asemenea, ANM anunță că vor exista ”manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice”.

Al doilea mesaj, valabil în perioada 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00 anunță că ”în intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale”.

ADVERTISEMENT

Duminică, vremea se va răci accentuat și va deveni în special rece în vest, nod și centru. La munte ar putea exista chiar precipitații mixte.

Cod galben de vânt

Ultimul cod galben, care vizează ”intensificări ale vântului”, va fi valabil în perioada 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00.

ADVERTISEMENT

În acest interval, ”începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT