News

ANM, avertizare cod galben de ploi în România. Peste jumătate de țară, vizată de vremea rea. Cele mai afectate zone

ANM a emis o avertizare cod galben de ploi în România, iar peste jumătate de țară este vizată de fenomene meteo nefavorabile.
10.09.2022 | 12:40
ANM avertizare cod galben de ploi in Romania Peste jumatate de tara vizata de vremea rea Cele mai afectate zone
ANM a emis o avertizare cod galben ce vizează jumătate de țară. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Meteorologie transmite o nouă avertizare de tip cod galben care vizează mai bine de jumătate din țară.

ANM, avertizare cod galben în jumătate de țară

Vorbim despre o avertizare care a intrat în vigoare în cursul dimineții de sâmbătă, 10 septembrie, și care este în vigoare până la finalul aceleiași zile, la ora 23:00.

ADVERTISEMENT

Această avertizare cod galben presupune mai multe fenomene meteo, între care instabilitatea atmosferică temporar accentuată și precipitații însemnate din punct de vedere cantitativ.

Sunt vizate mai multe zone din exteriorul arcului carpatic. Maramureș, Moldova, Dobrogea vor fi cele mai afectate zone de către precipitații.

ADVERTISEMENT

Codul galben este extins însă și în alte zone, cum ar fi nordul Transilvaniei, anumite părți din Muntenia și în zone de munte. Vor fi chiar perioade cu averse torențiale pe parcursul zilei.

Agenția Națională de Meteorologie arată că zonele de sud-est ale țării vor fi afectate îndeosebi după-amiază și la începutul nopții. Aici sunt așteptate descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului și chiar grindină, izolat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă ar putea depăși 25 – 30 de litri pe metru pătrat. Pe arii restrânse, precipitațiile ar putea ajunge chiar la 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

cod galben anm
Harta codului galben din 10 septembrie 2022. Sursa foto: meteoromania.ro.

Cum va fi vremea în București pe parcursul zilei de sâmbătă

Nici bucureștenii nu sunt feriți întru totul de vremea rea. Cu toate că în prima parte a zilei, condițiile meteo vor fi favorabile, cu temperaturi ridicate și cer senin, lucrurile se schimbă la amiază.

ADVERTISEMENT

Astfel, și în București apare probabilitatea de averse cu descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Cantitățile de precipitații vor fi însă reduse, de aproximativ 5 – 8 litri pe metru pătrat. Izolat se poate ajunge și la peste 10 litri pe metru pătrat.

Temperatura maximă din Capitală va ajunge la 29 – 30 de grade Celsius. Este așteptat ca aceasta să scadă după-amiază, odată cu apariția ploilor pe teritoriul Bucureștiului.

ADVERTISEMENT