News

ANM, avertizare cod galben de ploi torenţiale şi vijelii. Zonele afectate de atenționarea de vreme severă

Meteorologii anunță cod galben de ploi torenţiale şi vijelii. ANM a emis o avertizare.
18.07.2021 | 11:54
ANM avertizare cod galben de ploi torentiale si vijelii Zonele afectate de atentionarea de vreme severa
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru următoarele ore, iar veștile nu sunt tocmai bune.

ANM a emis două avertizări cod galben de caniculă, dar şi o informare de instabilitate atmosferică. Meteorologii anunță ploi torenţiale şi vijelii în partea a doua zilei de duminică, dar și luni, 19 iulie.

ADVERTISEMENT

Avertizare ANM. Cod galben de ploi, grindină şi vijelii

Această atenționare de vreme rea este valabilă în intervalul 18 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 22:00. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni  după-amiază în majoritatea regiunilor.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

ADVERTISEMENT

ANM, avertizare de caniculă

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Duminică local, iar luni izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului.

O nouă avertizare cod galben de caniculă este valabilă în intervalul 18 iulie, ora 15:00 – 19 iulie, ora 06:00.

ADVERTISEMENT

În zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…45 l/mp.

Prognoza meteo pentru duminică, 18 iulie

Ultima zi a săptămânii aduce o vreme călduroasă. În sud, în est şi în centru se va menţine local caniculară. Disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea zonelor.

ADVERTISEMENT

În regiunile sud-vestice, dar şi în partea de nord-nord-est a teritoriului, inclusiv în zonele montane aferente vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări, local averse, posibil şi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Vor fi condiţii de grindină.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă.

Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 25 de grade, uşor mai mici doar în depresiunile intramontane.

Vremea în Capitală

Dumincă, vremea caniculară şi disconfortul termic accentuat vor persista. Temperatura maximă se va situa în jurul a 36 de grade, iar cea minimă va fi de 20…22 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

În cursul nopții de luni spre marți, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi în creștere. Temperaturile maxime vor fi de 34 – 36 de grade, iar cele minime de 19 – 22 de grade.

Marți, între orele 9.00 – 20.00, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate.

ADVERTISEMENT