News

ANM, avertizare cod galben de vijelii. Sunt anunțate furtuni puternice în 9 județe

Specialiștii de la ANM au emis o alertă cod galben de vijelii pentru următoarele ore. Vor fi afectate 9 județe.
18.09.2021 | 12:36
ANM, avertizare cod galben de vijelii. Sunt anunțate furtuni puternice în 9 județe
ANM, avertizare cod galben de vânt puternic. Sunt afectate două județe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, 18 septembrie, o serie de avertizări nowcasting cod galben de vijelii. Sunt vizate zone din nouă judeţe.

Potrivit meteorologilor, codul galben va fi valabil până la ora 17:00. În zonele afectate se vor semnala, local şi temporar, intensificări ale vântului cu rafale de peste 55 – 65 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

ADVERTISEMENT

Avertizare ANM, cod galben de vijelii în 9 județe

Alerta ANM vizează judeţele Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Gorj (zona joasă), Olt, Dolj, Vâlcea (localităţile: Drăgăşani, Bălceşti, Prundeni, Fârtăţeşti, Şuşani, Orleşti, Lungeşti, Ştefăneşti, Valea Mare, Zătreni, Tetoiu, Glăvile, Suteşti, Laloşu, Livezi, Ghioroiu, Măciuca, Drăgoeşti, Diculeşti, Creţeni, Mădulari, Guşoeni, Făureşti, Voiceşti, Stăneşti, Lăcusteni, Mitrofani şi Amărăşti), Mehedinţi (zona joasă) şi Alba (zona joasă).

Deși vremea s-a păstrat frumoasă în luna septembrie, cu valori mult peste media obișnuită, schimbările rapide de temperatură au persistat în diverse zone.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, ANM emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe zone ale țării. Mai multe județe au fost afectate de ploi, descărcări electrice, grindină, dar și vijelii.

Zonele cel mai afectate au fost în Moldova sau în nordul Munteniei. Cantitatea de apă care a căzut pe 14 septembrie a fost de de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

ANM, cod galben de vijelii pe 18 septembrie. Cum se prezintă vremea în partea a doua a lunii

În prognoza anunțată pentru toată septembrie, Administrația Națională de Meteorologie a transmis că vremea se va răci spre finalul lunii.

Totuși, cantitățile de precipitații vor fi normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Pentru săptămâna viitoare sunt anunțate valori termice ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. În zonele de nord-este, abaterea termică negativă va fi mai pronunțată. La nivelul întregului teritoriu, cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.

Apoi, în ultimele zile din septembrie și primele din octombrie, termometrele vor înregistra temperaturi normale.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri