News

ANM, avertizare cod galben de vreme severă. Furtuni, vijelii și ploi abundente. Zonele afectate

O nouă avertizare cod galben de furtuni, grindină și ploi abundente a fost emisă vineri de ANM. Mai multe zone vor fi lovite de fenomene severe.
27.08.2021 | 10:15
ANM avertizare cod galben de vreme severa Furtuni vijelii si ploi abundente Zonele afectate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineață, o informare meteorologică și o nouă alertă cod galben de vreme severă.

Potrivit specialiștilor ANM, până duminică seara, România va fi traversată de un nou front atmosferic de instabilitate.

ADVERTISEMENT

În acest interval se așteaptă din nou averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Se așteaptă cantități importante de apă, de până la 50 – 50 de litri pe metru pătrat.

Alerte de furtuni, grindină și ploi abundente emisă de ANM. Zonele lovite de fenomene severe

La ora 10.00 a intrat deja în vigoare o informare meteorologică, valabilă până pe 29 august la ora 23.00.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Astfel de fenomene se vor semnala vineri (27 august) îndeosebi în sud-estul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă (28 august) instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice, unde fenomenele asociate vor fi mai puțin intense și se vor semnala pe arii restrânse.

Duminică (29 august) fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor produce cu precădere în centrul, nordul și nord-estul teritoriului.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, cantitățile de apă căzute vor depăși, pe perioade scurte sau prin acumulare, 20…50 l/mp.

Cod galben de vreme severă, de sâmbătă

De sâmbătă după-amiază, fenomenele meteo se vor intensifica. Astfel, ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi abundente.

ANM, avertizare cod galben de furtuni. Sursa foto: meteoromania.ro

Din 28 august ora 15.00, până pe 29 august ora 23.00, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină în Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Moldova.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…55 l/mp, îndeosebi în zonele de deal și de munte.

ANM mai precizează că în vestul și nord-vestul țării, în aceste zile, vremea se va menține răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 18…20 de grade. În restul teritoriului va fi normală termic, chiar ușor mai caldă în sud-est.

ADVERTISEMENT