News

ANM, avertizări de cod roșu, potocaliu și galben de furtuni. În ce zone se vor semnala fenomene extreme

ANM a lansat avertizări de cod roșu, potocaliu și galben de furtuni. FANATIK vă spune în ce zone se vor semnala fenomene extreme
19.07.2021 | 22:53
ANM avertizari de cod rosu potocaliu si galben de furtuni In ce zone se vor semnala fenomene extreme
ADVERTISEMENT
19-07-2021
19:53

Un nou cod galben de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a lansat o nouă atenționare de cod galben. Aceasta este valabilă până la ora 23:30.

În localitățile  Tecuci, Matca, Cosmești, Munteni, Barcea, Drăgănești, Nicorești, Negrilești și Movileni, din județul Galaţi, și Mărășești, Vânători, Garoafa, din județul Vrancea se vor semnala averse, care vor acumula 25 -30 l/mp, intensificări ale vântului, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni.

19-07-2021
19:20

Cod portocaliu de furtuni

Cu puțin timp în urmă, ANM a lansat o nouă avertizare nowcasting de cod portocaliu de furtuni. Aceasta este valabilă până la ora 22:45.

În total, sunt vizate opt localități. În județul Galaţi, vor fi afectate de vremea rea Berești-Meria, Berești, Cavadinești, Suceveni, iar, în județul Vaslui: Murgeni, Fălciu, Mălușteni și Blăgești.

Meteorologii au anunțat că se vor semnala averse ce vor acumula 35 – 45 l/mp, vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie a lansat două avertizari nowcasting de cod roșu de furtuni. A treia atenționare este de cod galben.

Prima dintre ele a fost valabilă până la ora 21:00. Trei localități din județul Bacău, Comănești, Dărmănești și Asău, sunt vizate de fenomene extreme. Meterorologii au atenționat că se vor semnala averse torențiale, ce vor acumula peste 40…50 l/mp, vijelie, frecvente descărcări electrice și grindină.

ADVERTISEMENT

ANM, avertizare de cod roșu de furtuni. În ce zone se vor semnala fenomene extreme

A doua avertizare de cod roșu este valabilă până la ora 21:45. Sunt vizate mai multe localități din județul Caraş-Severin: Reșița, Caransebeș, Bocșa, Carașova, Bucoșnița, Lupac, Constantin Daicoviciu, Păltiniș, Fârliug, Buchin, Dognecea, Târnova, Ramna, Sacu, Copăcele, Ezeriș, Brebu, Zorlențu Mare, Văliug, Goruia, Ocna de Fier.

De asemenea, sunt incluse și Lugoj, Recaș, Coșteiu, Nădrag, Racovița, Gavojdia, Topolovățu Mare, Belinț, Darova, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Traian Vuia, Balinț, Criciova, Bârna, Știuca, Ghizela și Brestovăț, din județul Timiș.

ADVERTISEMENT

Meterorologii avertizează că „se vor semnala averse torențiale, care vor acumula peste 40 – 50 l/mp, în zonă s-au acumulat local cantități de apă de peste 40 – 50 l/mp, izolat grindină, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului”.

Avertizarea de cod galben include localitățile Berești-Meria, Cavadinești, Băneasa, Suceveni, Jorăști și Oancea, din județul Galați.

ADVERTISEMENT

„Se vor semnala averse ce vor acumula 25…30 l/mp, intensificări ale vântului, descărcări electrice, grindină,” anunță ANM.

Vreme la extreme în România

Luni, meterorologii au emis trei avertizări de cod galben și portocaliu de vreme extremă. Primul cod galben anunța instalarea unui val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

ADVERTISEMENT

Atenționarea este valabilă pentru întreaga zi de 19 iulie. Aceasta vizează Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Ulterior, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până la 20 iulie, ora 10:00. Acesta cuprinde o mare parte a României.

În plus, începând cu ora 14:00, luni, a intrat în vigoare o atenționare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Acesta este valabil până marți la ora 10:00, la munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei.

ADVERTISEMENT