News

ANM, avertizare de vreme severă. Unde vor lovi ploile, grindina, vijeliile și lapovița

05.05.2020 | 13:01
ANM avertizare de vreme severa Unde vor lovi ploile grindina vijeliile si lapovita
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de vreme severă în toată țara, în intervalul 5 mai, ora 15:00 – 7 mai, ora 20:00.

ANM, avertizare de vreme severă

Vremea severă va continua în zilele următoare în țara noastră, iar ANM a mai emis și o avertizare cod galben de ploi și vijelii. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de peste 45-55 km/h.

ADVERTISEMENT

La munte rafalele vor depăși 60-70 km/h și se vor semnala precipitații mixte. Local și temporar va ploua moderat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică (averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat căderi de grindină).

Codul galben va fi vaalabil în zona montană înaltă în perioada 6 mai, ora 06:00 – 7 mai, ora 20:00. Vântul va avea intensificări cu rafale de peste 90-100 km/h, iar cu precădere în Carpații Meridionali, mai ales în noaptea de miercuri spre joi și pe parcursul zilei de joi, va sufla tare, cu viteze de peste 110-120 km/h.

ADVERTISEMENT

Mai multe județe ale țării sunt sub cod galben

Temporar, la altitudini de peste 1.700 de metri, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare și local va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea semnificativ.

Un cod galben a fost emis și pentru intervalul 6 mai, ora 09:00 – 6 mai, ora 20:00. Zonele vizate sunt județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, precum și sudul județelor Gorj și Vâlcea, acolo unde vântul va avea intesificări cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h.

ADVERTISEMENT

Alt cod galben vizează județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Hunedoara, Brașov, Alba și Sibiu. În intervalul 6 mai, ora 12:00 – 7 mai, ora 20:00, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor depăși în general 55 și 65 km/h.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că vremea va schimba radical foaia săptămâna aceasta, instabilitatea atmosferică fiind accentuată. Potrivit prognozei meteo sunt așteptate fenomene extreme care vor fi provocate de un ciclon care loveşte din plin țara noastră.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au transmis, în exclusivitate pentru FANATIK, faptul că am avut cea mai secetoasă lună aprilie din istoria măsurătorilor din România, dar precizează că în zilele următoare vine vara, temperaturile ajungând la 30 de grade.

ADVERTISEMENT