News

Cod galben de ploi torențiale și vijelii, în 26 de județe. Zonele afectate de avertizarea ANM de vreme severă

Duminică, 11 iulie, se anunță cod galben în 26 de județe. Avertizarea ANM e în vigoare până la ora 23:00.
11.07.2021 | 11:03
Cod galben de ploi torentiale si vijelii in 26 de judete Zonele afectate de avertizarea ANM de vreme severa
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă alertă de vreme severă în țara noastră.

Meteorologii au trimis o atenționare de ploi torenţiale, vijelii şi descărcări electrice, care intră în vigoare de la ora 12:00, şi va fi valabilă până la ora 23:00, conform Antena3.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp, anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.

ANM, avertizare meteo de vreme severă. Mai multe regiuni din țară vor afectate

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni și local în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

ADVERTISEMENT

Astfel de fenomene se vor semnala și în restul Moldovei și Munteniei, dar pe arii mai restrânse.

Cod galben în 26 de județe

Se vor afla sub Cod galben judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Prahova, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Bihor, Satu Mare, Sălaj (integral) şi parţial judeţele Tulcea, Constanţa, Neamţ, Suceava, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Braşov şi Covasna.

Disconfortul termic se va menține ridicat, duminică, pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptămânii viitoare va fi în intensificare și extindere, se arată într-un comunicat al ANM.

ADVERTISEMENT

Vremea în Capitală

Vremea se va menţine călduroasă în Capitală, pe parcursul zilei de duminică, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unităţi, conform prognozei speciale pentru Bucureşti publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie, conform Știrile ProTV.

Cerul va fi mai mult senin, dar îndeosebi spre seară vor fi înnorări şi condiţii pentru intensificări ale vântului, averse (în medie, 3-7 l/mp) şi descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 32-33 de grade.

ADVERTISEMENT

Vremea va fi călduroasă la începutul săptămânii viitoare

Meteorologii de la ANM au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 12 iulie – 9 august.

De luni, 12 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări. În același interval de timp, vor cădea precipitații peste norma perioadei, în special în vest, sud-vest și la munte, susțin specialiștii.

Conform specialiștilor, situația meteorologică va fi variată. Disconfortul termin va rămâne foarte ridicat în multe momente. Ne vom confrunta atât cu valori specifice sezonului cald, dar și cu ploi abundente.

Apoi, în perioada 19-26 iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate zonele, dar mai ales la munte.

În unele zone din țară, în fiecare din cele patru săptămâni de estimare, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță cantități excedentare de precipitații.

ADVERTISEMENT
Tags: