News

ANM, avertizări în lanț! Cod roşu de inundații și alerte de vreme severă. Care sunt zonele afectate

01.05.2019 | 14:32
ANM, avertizări de vreme severă!

Departamentul pentru Situații de Urgență au emis un cod galben de vânt și vijelii și un cod portocaliu de inundații în județul Cluj și Sălaj. Avertizările pentru vreme severă au început deja de câteva zile bune. Care sunt zonele afectate de codurile emise de specialiștii ANM?

UPDATE: Departamentul pentru Situații de Urgență a emis o nouă avertizare de cod roșu de inundații, ce va fi valabilă în intervalul 14:00 – 18:00. „Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, Nădrag (afluent al râului Timiș), Bistra – curs inferior, județele: Caraș-Severin și Timiș”, anunță departamentul.

ANM, avertizări în lanț de vreme severă!

“Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, cedării apei din stratul de zăpadă, a precipitațiilor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Almaș – bazin aferent amonte S.H. Hida, județele Cluj și Sălaj”, potrivit anunțului Administrației Naționale de Meteorologie.

“În intervalul menționat vântul va avea intensificări susținute în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în sudul Moldovei, cu rafale de 55….65 km/h și temporar 70…75 km/h.” Zonele afectate de codul galben de vânt și cijelie sunt: Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, București, Buzău, Constanța, Călărași, Dolj, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Vâlcea, iar intervalul în care se va păstra codul emis este între orele 10:00 și 21:00.

Avertizare ANM pentru vreme severă! Cod galben de vânt și vijelii și un cod portocaliu de inundații
Avertizare ANM pentru vreme severă! Cod galben de vânt și vijelii și un cod portocaliu de inundații

Vânt cu aspect de vijelie și rafale puternice

Meteorologii avertizează că vom avea parte de vreme severă în majoritatea zonelor din România. Intensificările vântului au aspect de vijelie, vom avea parte și de descărcări electrice, dar și de averse care pot avea caracter torențial.

Cantitățile de apă pot ajunge, în Capitală, de la 5-15 l/mp până la peste 20 l/mp. Temperatura maximă se situază în București în jurul valorii de 22 de grade Celsius, iar minima va fi curpinsă între 8-9 grade Celsius.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri