News
notix pixel id

ANM, cod galben și portocaliu de ploi! Se anunţă furtună electrică. Zonele afectate de avertizare

07.07.2019 | 10:41
ANM, cod galben și portocaliu de ploi! Se anunţă furtună electrică. Zonele afectate de avertizare
Cod galben de furtuni pentru vestul României. Sursa foto: extranews.ro

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață un cod galben de ploi valabil pentru vestul României, iar cel mai afectat județ este județul Timiș. Se vor semnala averse cu caracter torențial și frecvente descărcări electrice. Avertizarea este valabil astăzi și sunt posibile și căderi de grindină.

Cod galben de ploi în vestul țării: Căderi de grindină și descărcări electrice

UPDATE, 10:44 Avertizarea emisă inițial este prelungită până la ora 18. De la ora 18 încolo, meteorologii anunță un cod portocaliu de ploi pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu. Fenomene semnalate: descărcări electrice, averse torențiale și căderi de grindină.

În urma emiterii acestei avertizări meteorologice, Departamentul pentru Situații de Urgență va monitoriza atent situația din zonă, în cazul în care furtunile s-ar putea intensifica prea tare producând distrugeri sau inundații. Județul Timiș este cel mai afectat de acest cod, însă ploile sunt așteptate și în județele Arad și Caraș-Severin, dar pe zone ceva mai restrânse.

Localitățile care se află sub această avertizare ANM sunt Lugoj, Recaș, Buziaș, Făget, Coșteiu, Nădrag, Liebling, Racovița, Gavojdia, Topolovățu Mare, Belinț, Sacoșu Turcesc, Darova, Pișchia, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Dumbrava, Tormac, Boldur, Traian Vuia, Voiteg, Fârdea, Chevereșu Mare, Balinț, Criciova, Mănăștiur, Bârna, Știuca, Nițchidorf, Ohaba Lungă, Bucovăț, Ghizela, Brestovăț, Bara și Secaș.

Imagine din Timișoara, unul dintre orașele unde vremea și-a făcut de cap în prima parte a anului provocând multe pagube. Sursa foto: Renașterea Banatului

Caniculă și furtuni în toată România

Meteorologii anunță formarea și căderea grindinei, de dimensiuni mici. De asemenea, fenomenele semnalate cel mai des vor fi descărcările electrice (rupere de nori). Izolat se pot acumula până la 20-25 de litri pe metru pătrat. Și orașul Timișoara este sub acest avertisment emis în această dimineață.

Pe parcursul zilei, vremea se va încălzi treptat până la valori de caniculă. Centrul, nord-vestul, sud-vestul și sudul țării vor fi sub căldură sufocantă în special după amiază. După orele de disconfort termic sunt așteptate și ploile, în special seara. Se vor înregistra între 33 și 38 de grade Celsius, iar cel mai cald va fi în Lunca Dunării și Câmpia Bărăganului.

Căldura va continua să se intensifice și luni, când sunt așteptate valori la fel de ridicate mai ales în sudul teritoriului. Vremea se anunță capricioasă în zilele următoare când canicula va alterna cu ploile.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri