News

ANM, cod galben și informare de vreme severă. România, lovită de vijelii, grindină și ploi abundente

ANM a emis marți dimineață un cod galben și o informare de vreme severă care anunță vijelii, grindină și ploi abundente în țara noastră.
25.05.2021 | 11:19
ANM cod galben si informare de vreme severa Romania lovita de vijelii grindina si ploi abundente
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță un nou episod de vreme severă asupra României în următoarele două zile.

Specialiștii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse de ploaie cu caracter torențial, descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT

Până joi, 27 mai, în vigoare va fi și o informare meteorologică privind instabilitatea atmosferică accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, apoi cu precădere în sud, centru și est.

Cod galben și informare ANM de instabilitate. Zonele vizate de furtuni, grindină și ploi torențiale

Potrivit ANM, codul galben va fi valabil în perioada 25 mai de la ora 15:00 – 26 mai ora 11:00.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în vestul și nordul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h.

Cod galben și informare ANM de instabilitate
Cod galben și informare ANM de instabilitate. Sursa foto: meteoromania.ro

Meteorologii anunță că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, prezentul mesaj s-ar putea actualiza. Asta înseamnă că acest cod galben poate fi prelungit sau, dacă vremea se va înrăutăți, să intre în vigoare și alte coduri.

ADVERTISEMENT

Informare ANM de instabilitate până joi

Tot de marți, de la ora 15:00, până joi la ora 20:00, va fi în vigoare și o informare de vreme severă.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, seara și noaptea de marți spre miercuri (25/26 mai) în sud-vest, centru și nord-est, apoi cu precădere în sud, centru și est.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp.

ANM mai anunță că astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

ADVERTISEMENT