News

ANM, cod portocaliu de furtuni cu ploi, vijelii și grindină. Ce regiuni vor fi afectate

ANM a emis o avertizare de cod portocaliu. Sunt anunțate furtuni cu ploi, vijelii și grindină.
26.06.2021 | 11:18
ANM cod portocaliu de furtuni cu ploi vijelii si grindina Ce regiuni vor fi afectate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de furtuni violente.

Vremea continuă să fie plină de surprize în luna iunie. Astfel, este anunțat un cod portocaliu de furtuni cu ploi, vijelii și grindină în aproape toată țara. Acesta este valabil astăzi între orele 12-23.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Avertizare ANM. Cod portocaliu de furtuni cu ploi, vijelii și grindină. Este vizată aproape toată țara

Foto: captura ANM

Sunt anunțate vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 30-50 l/mp și izolat 70 l/mp, transmite ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, ANM transmite că până la ora 21:00, în zonele de deal și de munte precum și în centrul, sudul și sud-estul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25-30 l/mp.

Cod galben. Vor fi averse torențiale și grindină

Codul galben se va manifesta prin instabilitate atmosferică temporar accentuată. Interval de valabilitate: 26 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei și pe alocuri în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”, transmite ANM.

Local în sudul și estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

”Ce trebuie să remarcăm? După acest val de căldură persistent, sâmbătă instabilitatea termică se va accentua, este posibil să vorbim din nou de cantități însemnate de precipitații.

Va fi o scădere de temperatură de la 38 de grade la 32 de grade la finalul săptămânii, dar rămânem tot în zona caniculei. Duminică rămânem pe același fond de instabilitate, iar de luni vorbim iar de o creștere a temperaturilor, iar acest lucru va fi specific pentru întreaga săptămână.(…)

Ne așteptăm ca săptămâna viitoare să fie puțin mai liniștită, dar regimul de temperaturi ridicat nu înseamnă o eliminare totală a furtunilor”, a declarat, joi, Elena Mateescu (director ANM), la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: