News

ANM, cod roșu de secetă în România! Care sunt zonele afectate de avertizarea meteo

08.08.2019 | 09:03
ANM cod rosu de seceta in Romania Care sunt zonele afectate de avertizarea meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de secetă în România, după ce un val de caniculă și de vreme severă va lovi țara noastră! Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestui interval în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

ANM a emis un cod roșu de secetă în România

Meteorologii anunță că cantitățile de apă vor fi foarte mici la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului. Aceasta înseamnă că ne puteam aștepta la perioade de secetă prelungită, în unele zone, cantitățile de precipitații fiind reduse.

Meteorologii ne anunță, totodată, că temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

ANM a emis un cod roșu de secetă în România
ANM a emis un cod roșu de secetă în România

Oltenia se transformă din Grânarul României, în mica Sahara

Seceta care va lovi România va amplifica fenomenul deşertificării, mai ales în zonele din sudul ţării. În judeţul Dolj, o treime din terenurile arabile sunt deja aride, iar specialiştii spun că, anual, peste 1000 de hectare sunt acoperite de nisip. Statistica este îngrijorătoare, cred reprezentanții Oficiului pentru Studii Pedologice, care avertizează ca Oltenia se transformă încet – dar sigur – din Grânarul României, în mica Sahară.

„Temperatura, în ultimii ani, a crescut cu 0,2 grade Celsius. E destul de mult la nivelul zonei. A creat probleme pentru cartof, tomate, dar ne-a dat posibilitatea să aclimatizăm noi specii cum ar fi cartoful dulce, batatul, kiwi”, sau chiar şi arahide, a declarat pentru Digi 24 Vasile Toma, secretar științific în stațiunea de cercetare Dăbuleni.

Autorităţile din Dolj fac tot ce pot pentru a stopa fenomenul. Au fost plantate 2500 de hectare de păduri pentru a opri deşertificarea. Măsura însă este aproape insignifiantă. „Ar trebui să fie înființate perdele de protecție în fiecare parcelă mare care să preîntâmpine fenomenul de eroziune”, arată Octavian Popa, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Dolj.

Tags: