News

ANM, anunț despre luna iunie. Vreme plină de surprize

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat o vreme plină de surprize în iunie.
06.06.2021 | 18:22
ANM anunt despre luna iunie Vreme plina de surprize
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis caracteristicile meteorologice ale primei luni de vară. Conform anunțului, trebuie să ne așteptăm la o perioadă instabilă.

Totodată, este posibil ca în anumite intervale de timp, temperaturile să depășească chiar și 30 de grade Celsius, a mai anunțat ANM.

ADVERTISEMENT

Vreme cu surprize în iunie 2021. La ce să ne așteptăm

Meteorologii au transmis că prima lună de vară este una în care trebuie să ne așteptăm la o alternanță între zilele călduroase cu cele ploioase. De asemenea, această lună este caracterizată și de cantități de precipitații mai mari decât în alte luni ale anului.

„Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci.

ADVERTISEMENT

Ȋn perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă spre orele dupa-amiezei peste 30 º C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare”, a transmis ANM.

Vremea din iunie 2021 este una instabilă, anunță ANM

Vremea în luna iunie este una instabilă, în general, lucru care se datorează unui aflux de aer umed oceanic.

ADVERTISEMENT

Datele meteorologice înregistrate până la acest moment arată că temperatura medie lunară care a fost înregistrată în luna iunie, de-a lungul timpului, depășește 20 ° C în Câmpia Română, precum și în zonele joase ale Dobrogei sau în Banat.

În schimb, valorile cuprinse între 18 ° C și până la 20 °C sunt specifice Câmpiei de Vest, Podișului Moldovei, dar și anumitor zone din Oltenia, Dobrogea sau Muntenia.

ADVERTISEMENT

Ce temperaturi vor fi în luna iunie

Administrația Națională de Meteorologie a mai transmis și că în restul zonelor țării, temperaturile medii specifice lunii iunie sunt undeva între 16 °C și 18 °C.

Desigur că la munte acestea sunt mult mai mici și maxima este de doar 16 °C, dar la altitudini de peste 1700 de metri, temperaturile sunt de până la 8 °C.

Temperatura maximă absolută care a fost înregistrată vreodată în țara noastră, în luna iunie, a fost de 42 ° C,  în anul 1938. Specialiștii au mai transmis și că cele mai calde luni de vară au fost înregistrate în 2019, 2012 și 2007.

La polul opus, cea mai mică temperatură înregistrată vreodată în țara noastră luna iunie este de – 12 °C, iar aceasta a fost captată la stația Vârful Omu, între cinci și șase iunie 1939.

Pe de altă parte, cele mai reci trei luni iunie au fost în anii 1985, 1984, dar și în 1976.

Luna iunie, cea mai bogată în precipitații

Meteorologii arată că luna iunie este cea mai bogată în ploi și stațiile meteorologice au înregistrat precipitații de peste 50 de mm în toate zonele țării.

Cele mai afectate de ploi sunt zonele subcarpatice și cele montane joase, unde precipitațiile medii multianuale sunt undeva între 100 și 125 mm.

De asemenea, în Carpații Meridionali, în cei Occidentali și în zonele montane înalte din Carpații Orientali, în partea de nord, precipitațiile sunt de peste 150 mm. În restul țării, precipitațiile sunt undeva între 50 și 100 mm.

Cea mai mare cantitate de ploi, la Bâlea Lac

Cantitatea maximă absolută de precipitații înregistrată vreodată în țara noastră în luna iunie a fost destul de recent, în anul 2011, la Bâlea Lac. Cele mai ploioase trei luni iunie au fost cele din 1969, 1974 și 2018.

„Din punct de vedere al precipitațiilor, luna iunie este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului (…). Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 mm, la Bâlea-Lac, în anul 2011”, a transmis ANM.

De asemenea, de menționat este și faptul că în iunie 2020 au fost precipitații extrem de multe, astfel că aceasta se află pe locul cinci în tabelul ANM privind ploile.

ADVERTISEMENT