News

ANM, două avertizări cod galben de caniculă și furtuni. Zonele afectate de fenomene severe

ANM a emis, miercuri, două avertizări cod galben de furtuni și caniculă. Mai multe zone din țară vor fi afectate de fenomenele severe.
07.07.2021 | 10:21
ANM doua avertizari cod galben de canicula si furtuni Zonele afectate de fenomene severe
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi alerte de vreme severă. În următoarele zile, țara noastră va fi afectată de mai multe fenomene severe specifice sezonului cald.

Astfel, dacă în unele zone vom avea maxime insuportabile, de peste 36-37 de grade Celsius, în altele vor reapărea furtunile violente de vară cu vijelii și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Avertizări cod galben de furtuni și caniculă de la ANM. Zonele din România lovite de fenomene severe

Avertizarea cod galben de instabilitate va intra în vigoare miercuri la ora 13:00 și se va încheia seara la ora 22:00.

În aceste ore, local în Moldova, nordul Munteniei și zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, conform ANM.

Începând de miercuri, până vineri (inclusiv), în vigoare va fi un cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica, local va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 23 de grade.

ADVERTISEMENT

ANM mai precizează că miercuri, 7 iulie, disconfortul termic va fi ridicat (valori ITU ce vor atinge sau vor depăși ușor pragul critic de 80 de unități) pe arii restrânse și în sud și centru.
Disconfortul termic se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri la câmpie.

ANM, informare de caniculă până duminică

În paralel cu avertizarea cod galben de caniculă, meteorologii au mai emis și o informare de căldură și disconfort termic întinsă în perioada 7-11 iulie.

Valul de căldură se va intensifica în regiunile vestice și sud-vestice, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, îndeosebi în sud, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

ADVERTISEMENT