News

ANM, două avertizări de cod galben de furtuni și caniculă. Ce zone sunt afectate

ANM a lansat două avertizări de cod galben de furtuni și caniculă. FANATIK vă spune care sunt zonele afectate
12.07.2021 | 10:49
ANM doua avertizari de cod galben de furtuni si canicula Ce zone sunt afectate
ADVERTISEMENT

Meteorologii au anunțat că vremea va fi capricioasă în țara noastră. Au fost lansate două avertizări de cod galben.

Prima dintre ele este pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată. Cea de a doua anunță instalarea unui val de căldură, un disconfort termic ridicat și caniculă.

ADVERTISEMENT

ANM, două avertizări de cod galben de furtuni și caniculă. Ce zone sunt afectate

Meteorologii au transmis că, în intervalul 12 iulie, ora 11:00 – 12 iulie, ora 23:00, este valabil un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Intemperiile se vor manifesta în cea mai mare parte a zonei montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea.

ADVERTISEMENT
hartă cod galben
Cod galben furtuni, zonele afectate
Sursa foto: ANM

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 – 40 l/mp,” a avertizat ANM.

Vestul țării, lovit de caniculă

Cod galben caniculă, zonele afectate
Cod galben caniculă, zonele afectate
Sursa foto: ANM

Administrația Națională de Meteorologie a mai precizat că în zilele de 12, 13 și 14 iulie intră în vigoare o atenționare de cod galben de disconfort termic ridicat și caniculă.

ADVERTISEMENT

Valul de căldură se va intensifica în partea de vest și sud-vest a țării, iar disconfortul termic va crește în cea mai mare parte a țării.

Vremea va deveni caniculară în Banat, în Crișana și în sudul și vestul Olteniei. Luni, 12 iulie, termonetrele vor înregistra 34 – 36 de grade, iar, ulterior, 37 – 39 de grade.

ADVERTISEMENT

„Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general între 18 și 22 de grade,” a avertizat ANM.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni 

Meteorologii au emis prognoza pentru perioada 12 iulie – 9 august. Potrivit acestora, în săptămâna care tocmai a început vremea va continua să fie mai caldă decât în mod normal.

În plus, în această perioadă, mai ales în zonele din vest, sud-vest și la munte vor cădea precipitații peste norma specifică.

În săptămâna 19 – 26 iulie, valorile termice vor reveni la cele specifice acestei perioade. În schimb, specialiștii au anunțat că precipitațiile vor fi excedentare în toată țara și în special în zonele montane.

ADVERTISEMENT