În ultimele 48 de ore, litoralul românesc a fost măturat de un ciclon ce s-a format în Marea Neagră și care a adus cantități foarte mari de ploaie cât pentru două luni de zile.
Meteorologul ANM Mihai Timu a atras atenția că “astfel de cicloane care se formează în Marea Neagră sunt periculoase, mai ales atunci când rămân blocate aici, așa s-a întâmplat în ultimele 48 de ore”.
El a explicat cum s-a cormat ciclonul care a făcut prăpăd pe litoralul românesc al Mării Negre și de ce a plouat în două zile cât pentru două luni.
”Am avut un aer mai rece în altitudine provenit dinspre est, care s-a poziţionat deasupra mării calde, a generat acest ciclon la nivelul solului, care e foarte periculos, pentru că atunci când rămâne blocat ridică în atmosferă toată umezeala deasupra mării și o descarcă sub forma ploilor, iar unele dintre ele au fost averse torențiale azi-noapte” a declarat Mihai Timu la Observator.
Specialistul a ținut să precizeze că într-adevăr, nu a plouat constant cu aceeași intensitate, însă ”am avut pe intervale scurte și peste 40-50 de litri pe metru pătrat”.
”De altfel, au fost acele nowcasting-uri de cod roșu, care au dublat avertizările generale. Așa se întâmplă de obicei. E adevărat că aici este un paradox la malul Mării Negre”, a mai spus meteorologul.
Potrivit reprezentantului ANM, dacă ne uităm pe precipitațiile medii anuale dar și lunare, întotdeauna zona litoralului are cele mai scăzute valori, ”pentru că, într-adevăr, în multe intervale, pot fi săptămâni, uneori chiar și luni întregi când nu plouă”.
”Și iată, vine câte un ciclon din acesta, care aduce cantități foarte mari, cât ar trebui să plouă în acele trei luni se poate descărca într-o zi sau o noapte, așa cum s-a întâmplat în intervalul trecut”, a mai explicat specialistul ANM.
Acesta a anunțat că vremea pe litoral s-a mai ameliorat în ultimele ore, iar în partea de sud-est ploile au încetat, însă rămân valabile codurile galbene și portocalii până duminică dimineață.
”Şi mâine o să mai avem parte de câteva reprize de ploaie, tot în partea de sud est a țării, sudul Moldovei, Bărăgan și Dobrogea, după care vremea se ameliorează total”, a conchis specialistul ANM.