News

ANM extinde codul portocaliu de caniculă. Urmează cea mai caldă zi din an: 40 – 41 de grade

Specialiștii de la ANM au extins codul portocaliu de caniculă. România va traversa cea mai călduroasă zi din an, cu valori de 40 - 41 de grade Celsius.
01.08.2021 | 10:38
ANM extinde codul portocaliu de canicula Urmeaza cea mai calda zi din an 40  41 de grade
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările de caniculă. Astfel, conform noului buletin, numărul județelor aflate sub cod portocaliu a crescut de la 9 (sâmbătă) la 22 (duminică).

Conform valorile anunțate de meteorologi, pentru România urmează cea mai caldă zi a anului 2021. Valorile maxime ar putea atinge chiar și 40 – 41 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Canicula nu este fenomenul sever singular din debutul lunii august. ANM a mai emis și alerte cod galben și portocaliu de furtuni violente pentru mai multe regiuni.

Codul portocaliu de caniculă, extins de ANM. Urmează cea mai caldă zi din an: 40 – 41 de grade

Luna august debutează așa cum s-a încheiat ”luna lui cuptor”: cu vreme caniculară! ANM a emis, pentru 1 august, două alerte cod portocaliu și cod galben de vreme care se referă la un val de căldură persistent și un disconfort termic deosebit de accentuat.

ADVERTISEMENT

Potrivit codului portocaliu, duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei,disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În zonele vizate de cod galben, meteorologii anunț că valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod portocaliu caniculă ANM. Sursa foto: meteromania.ro.png

Luni, un nou cod portocaliu de caniculă de la ANM

Potrivit ANM, săptămâna viitoare debutează din nou cu caniculă. Astfel, luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade. Și în zilele viitoare, în regiunile sudice disconfortul termic se va menține ridica, mai semnalează ANM.

ANM, alerte cod portocaliu și galben de furtuni violente

România este, în prima zi a lunii august, o zonă a extremelor meteo. Dacă în sud și vest va fi caniculă, în centru, nord și nord-vest vom avea de a face cu fenomenele de instabilitate atmosferică.

De la ora 16:00, duminică, până la ora 02:00, luni, un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale intră în vigoare pentru Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei.

Aici, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Tot de duminică de la 16:00, până luni dimineața la ora 10:00, un cod galben vizează alte 9 județe. Astfel, În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi
perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

ADVERTISEMENT