News

ANM, informare de furtuni, ploi torențiale și grindină. Zonele lovite de fenomenele severe

ANM a emis o informare de fenomene meteo severe, valabilă la nivelul întregii ţări, începând de marţi dimineața.
07.06.2021 | 14:10
ANM informare de furtuni ploi torentiale si grindina Zonele lovite de fenomenele severe
ADVERTISEMENT

România va fi lovită din nou de fenomene meteo specifice sezonului cald. Luni, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă la nivelul întregii țări, începând de marți dimineața.

Informare ANM de fenomene severe. Furtuni, vijelii și grindină în mai multe zone

Potrivit specialiștilor din ANM, în intervalul 8 iunie, ora 12:00 – 10 iunie, ora 23:00, vor fi perioade cu averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi, izolat, grindină.

ADVERTISEMENT

Astfel de fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul, centrul şi estul teritoriului.

Meteorologii mai subliniază că, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi, pe arii restrânse, 25 – 50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Cei de la ANM precizează că instabilitatea atmosferică va continua să fie accentuată până la sfârșitul acestei săptămâni.

În funcție de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, dacă evoluția fenomenelor se va înrăutăți, cei de la ANM vor transforma informarea în cod galben sau în alte coduri de tip nowcasting.

Cum va fi vremea în București

În Capitală, vremea va fi normală din punct de vedere termic, dar ușor instabilă. Îndeosebi în cursul după-amiezilor și al serilor de marți, miercuri și joi (8, 9 și 10 iunie) vor fi perioade cu înnorări și averse însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperaturile maxime vor fi de 24…26 de grade, iar cele minime de 13…15 grade.

ADVERTISEMENT

Tot luni, ANM a emis și prognoza pentru următoarele două săptămâni. Nici în această perioadă nu vom scăpa de ploile intense de vară.

La nivel național, valorile termice vor fi normale pentru perioadă în prima săptămână. Urmează apoi 2 – 3 zile de răcire, după care maximele urcă la 28 de grade.

Sub aspectul precipitațiilor, vremea se va strica treptat, astfel că în scenă vor apărea fenomenele specifice instabilității atmosferice: ploi, furtuni, vijelii și cantități importante de apă.

Cel mai mult va ploua în intervalul 10-15 iunie, atunci când s-ar putea înregistra cantității mari de apă. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, vor fi precipitații în fiecare zi, însă doar în unele zone vor fi mai însemnate. Zonele vizate sunt cele din Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania.

ADVERTISEMENT