News

ANM, noi alerte cod portocaliu și galben de vreme extremă. Furtuni puternice și maxime de 40 – 41 de grade

Specialiștii de la ANM au emis noi alerte cod portocaliu și galben de vreme extremă. Urmează zile cu furtuni puternice și maxime de 40 - 41 de grade Celsius.
31.07.2021 | 10:29
ANM noi alerte cod portocaliu si galben de vreme extrema Furtuni puternice si maxime de 40  41 de grade
ADVERTISEMENT

România va fi lovită de noi fenomene severe în următoarele zile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, trei mesaje care conțin avertizări cod portocaliu și galben de furtuni puternice și caniculă extremă.

ANM, alerte cod portocaliu și galben de ploi și caniculă. Furtuni puternice și maxime de 40 – 41 de grade

Primul mesaj al meteorologilor vizează ziua de sâmbătă, 31 iulie. Ultima zi din ”luna lui cuptor” va sta sub zodia extremelor. Vom avea caniculă, dar și fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Conform codului portocaliu emis, pe parcursul zilei de sâmbătă (31 iulie), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat va fi în vigoare și un cod galben de căldură. Potrivit acestuia, valul de temperaturi ridicate va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Alerte cod portocaliu și cod galben de furtuni violente de la ANM

Tot sâmbătă, alte două coduri, portocaliu și galben, dar de instabilitate atmosferică accentuată, vor fi în vigoare pentru mai multe regiuni. Ambele au ca interval orar: 13.00 – 23.00.

Potrivit alertei cod portocaliu, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în jumătatea nordică a Munteniei și în nord-estul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

ADVERTISEMENT

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…50 l/mp.

În paralel, un cod galben vizează Crișana, Maramureș, Transilvania, local Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum zonele de munte. Aici, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Canicula se intensifică de duminică. Se anunță până la 41 de grade

Luna august debutează cu o vreme și mai caldă. ANM a emis un cod portocaliu pentru Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei.

În aceste zone, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

ANM mai anunță că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT