News

ANM, noi avertizări cod galben de furtuni și caniculă. Zonele afectate de fenomenele severe

Meteorologii de la ANM au emis, vineri, noi avertizări cod galben de furtuni și caniculă pentru mai multe zone din țară.
09.07.2021 | 10:20
ANM noi avertizari cod galben de furtuni si canicula Zonele afectate de fenomenele severe
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi alerte de vreme severă în țara noastră.

Vineri și sâmbătă, mai multe județe vor fi afectate de fenomene de instabilitate și de călduri insuportabile.

ADVERTISEMENT

Vremea extremelor continuă în România. ANM, noi avertizări cod galben de furtuni și caniculă

Un prim cod galben emis de ANM, care vizează canicula și disconfortul termic, va fi în vigoare în cursul zilei de 9 iulie.

În Banat, Crișana, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Olteniei, valul de căldură va persista, va fi caniculă și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade.

ADVERTISEMENT

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Cei de la ANM precizează că disconfortul termic va fi local ridicat și în zonele de câmpie din restul țării.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la ora 18:00, în vigoare intră o alertă cod galben de instabilitate. Aceasta va fi valabilă până sâmbătă la ora 23:00.

În intervalul menționat, îndeosebi în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (9/10 iulie) și în a doua parte a zilei de sâmbătă (10 iulie), în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că ar putea actualiza prezentul mesaj.

Cum va fi vremea în Capitală

Potrivit celor de la ANM, vremea va redeveni călduroasă și în București, dar va fi frumoasă ca aspect. Cerul va fi variabil vineri, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade.

Recent, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Din aceste date reiese că ”luna lui cuptor” va păstra coordonatele din iunie. Astfel, vorbim atât de călduri destul de intense în unele zone, dar și de zile cu instabilitate.

Până în prezent, prognoza ANM s-a adeverit, iar mai multe zone din țară s-au confruntat cu maxime caniculare, dar și cu fenomene de instabilitate accentuată: ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice.

ADVERTISEMENT