News

ANM, noi avertizări de cod galben de furtuni și căldură. Ce zone sunt vizate

ANM a lansat noi avertizări de cod galben de furtuni și căldură. FANATIK vă spune ce zone sunt vizate
03.08.2021 | 10:35
ANM noi avertizari de cod galben de furtuni si caldura Ce zone sunt vizate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a extins atenționările de vreme extremă. Specialiștii au avertizat că disconfort termic ridicat se va întinde și în zilele de 3, 4 și 5 august.

În plus, meteorologii au emis și o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Vedeți mai jos intervalul de valabilitate și zonele vizate.

ADVERTISEMENT

ANM, noi avertizări de cod galben de furtuni și căldură. Ce zone sunt vizate

Codul galben de disconfort termic ridicat este valabil până la data de 5 august. Acesta vizează zonele din sudul României.

cod galben
Cod galben de disconfort termic ridicat, zonele vizate
Sursa foto: ANM

„Local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

„Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade,” a adăugat .

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

Atenționarea este valabilă începând cu ora 10:00, marți, 3 august, până miercuri, 4 august, la ora 10:00 .

ADVERTISEMENT
cod galben
Cod galben de instabilitate atmosferică ridicată, zonele vizate
Sursa foto: ANM

„În intervalul menționat, local la munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină,” au anunțat meteorologii.

„Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp. Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

Prognoza pentru București

Adminsitrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru Capitală. Specialiștii au anunțat că în următoarele 24 de ore termometrele vor înregistra valori vizibil mai scăzute decât în zilele precedente.

Temperatura maximă se va situa între 32 – 33 de grade. „Indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge și depăși ușor pragul de 80 de unități al disconfortului termic”.

Pe parcusul zilei, cerul se va menține variabil, dar după-amiaza și seara vor fi înnorări temporare și vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă se situa în jurul a 20 de grade.

Din 4 august, ora 09:00, până la 5 august, ora 22:00, „vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic ridicat îndeosebi în cursul după-amiezilor. Miercuri (4 august), temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) va fi de 36 – 37 de grade”.

„Temperatura minimă va fi cuprinsă între 19 și 22 de grade. Cerul va fi variabil și trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiții pentru manifestări de instabilitate atmosferică,” au mai anunțat meterorologii.

ADVERTISEMENT