News

ANM, o nouă alertă cod galben de furtuni, ploi torențiale și grindină. Județele vizate de avertizare

Specialiștii de la ANM au emis o nouă alertă cod galben de furtuni, ploi torențiale și grindină. Județele vizate de avertizare
29.05.2023 | 10:36
ANM o noua alerta cod galben de furtuni ploi torentiale si grindina Judetele vizate de avertizare
Nou cod galben de furtuni, vijelii și grindină emis de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Furtunile puternice continuă în România și în acest debut de săptămână. Meteorologii de la ANM au emis un nou cod galben de fenomene severe pentru mai multe județe din țară.

Nou cod galben de furtuni, vijelii și grindină emis de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe

Potrivit alertei de pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), fenomenele severe vor debuta la ora 12.00. Se așteaptă ca ele să continue până aproape de miezul nopții, la ora 23.00.

ADVERTISEMENT

În aceste interval, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii.

Vizate de instabilitate sunt Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Oltenia, în sud-estul Munteniei și Dobrogea. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București

Ca de obicei, ANM a emis și o prognoză specială pentru zona Capitalei. În prima zi a săptămânii, în București, cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiază și seara.

Atunci, vor fi posibile ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Temporar vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40….50 km/h. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.

ADVERTISEMENT

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundații

Probleme vor fi în următoarele ore și cu inundațiile și viiturile. Duminică seara, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii, pe râuri din judeţul Caraș-Severin, valabilă până la ora 13:00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării se pot produce creşteri importante de debite cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Pogăniș – bazin amonte Acumularea Cadar Duboz, județul Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

În această zonă pot avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație, se arată pe site-ul INHGA.

ADVERTISEMENT