News

ANM, o nouă alertă cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină. Zonele afectate

Meteorologii ANM au emis, miercuri, o nouă alertă cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină. Mai multe județe sunt vizate.
03.07.2024 | 11:38
ANM o noua alerta cod galben de furtuni violente vijelii si grindina Zonele afectate
ANM, avertizare cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină. Zonele afectate. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România va fi lovită și miercuri, 3 iulie 2024, de furtuni violente, vijelii, averse torențiale și căderi de grindină, după ce specialiștii ANM au emis o nouă alertă cod galben.

ANM, avertizare cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină. Zonele afectate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) vine cu noi alerte de vreme rea. Marți, aproape toată țara s-a aflat sub avertizări cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice.

ADVERTISEMENT

Lucrurile nu se liniștesc prea mult nici miercuri. Astfel, după o noapte furtunoasă, cu vijelii puternice în majoritatea județelor, ANM a emis o nouă avertizare cod galben de furtuni. Se anunță manifestări violente ale vremii în 14 județe din țară.

Alerta a intrat în vigoare la ora 10:00 și e valabilă miercuri, 3 iulie, până la ora 23:00. Meteorologii ANM anunță ploi torențiale, grindină și intensificări ale vântului în nordul și estul Munteniei, Dobrogea continentală, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și nord-estul Olteniei.

ADVERTISEMENT

În aceste regiuni, cantitățile de precipitații pot ajunge la 30 l/mp, izolat chiar peste 40 l/mp. Județele afectate de codul galben sunt: Constanța, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Brașov, Tulcea și Covasna.

Alertă ANM cod galben furtuni - harta
Alertă ANM cod galben furtuni – harta

Meteorologii mai spun că fenomene precum descărcările electrice sunt, de asemenea, așteptate în sud-estul țării. Ele vor fi însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului și posibile căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București

Conform unei prognoze speciale a ANM, Capitala va fi și ea afectată de instabilitatea atmosferică. Locuitorii Bucureștiului vor avea parte de o răcire semnificativă.

Astfel, maxima zilei de miercuri va fi de aproximativ 27 de grade Celsius. Cerul va fi temporar noros, iar după-amiaza sunt posibile averse, descărcări electrice și rafale de vânt.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore, în țară, furtunile, vijeliile și ploile abundente au făcut ravagii. Din datele ISU aflăm că circulația mai multor trenuri a fost afectată de furtunile de marți seara. Cele mai mari probleme au fost în Prahova și Suceava.

În județul din sud, peste 5.400 de oameni din mai multe localităţi au rămas fără electricitate, ca urmare a problemelor cauzate de vijelie. În Moldova, angajații ISU au intervenit în mai multe localităţi din Suceava, care au fost afectate de fenomenele meteo periculoase.

ADVERTISEMENT