ANM, prima avertizare de lapoviță și ninsoare din acest sezon. Zonele afectate

Adrian Baciu   
în HotNews
29/10/2020, 15:12
ANM, prima avertizare de lapoviță și ninsoare din acest sezon. Zonele afectate
ANM, prima avertizare de lapoviță și ninsoare din acest sezon. Zonele afectate. Sursa foto: timponline.ro

În cursul zilei de joi, Administrația Naționala de Meteorologie (ANM) a emis prima informare meteo de lapoviță și ninsoare din acest sezon.

Conform specialiștilor, de vineri până sâmbătă, vremea se va răci accentuat, rafalele pot depăși 90 km/h și se va depune strat nou de zăpadă.

Avertizarea vizează majoritatea regiunilor în ceea ce privește răcirea accentuată, și zonele montane dacă vorbim de precipitațiile solide și de viscol.

Prima avertizare de lapoviță și ninsoare din acest sezon de la ANM

Conform ANM, vremea se strică radical la acest sfârșit de săptămână, după ce o masă de aer mai rece ajunge din nordul continentului la nivelul țării noastre.

Temperaturile vor fi în scădere accentuată în majoritatea zonelor, dar frigul se va resimți cel mai tare în nordul Moldovei, Maramureș, estul Transilvaniei și în zonele de munte

La munte atmosfera va fi mai mult de iarnă cu ninsori, viscol și strat nou de zăpadă. Aici și vântul va fi mai intens, accentuând senzația de rece.

Începând de vineri noapte, vor fi intensificări ale vântului şi ploi, chiar şi lapoviţă şi ninsoare la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Sâmbătă, vor fi ploi în cea mai mare parte a ţării. În Capitală, temperatura va scădea, vremea fiind rece pentru această perioadă.

Vânt puternic și strat de zăpadă

ANM anunță că informarea privind intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte din zona de munte este valabilă de vineri noaptea, de la ora 2.00, până sâmbătă, la ora 20.00.

”În intervalul menţionat vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali, rafalele vor depăşi temporar 90 km/h. La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare şi local se va depune strat de zăpadă”, arată ANM.

Specialiștii anunță că vor fi intensificări de vânt şi în celelalte regiuni, dar mai ales în sudul şi vestul Olteniei, unde se vor atinge viteze de 50-60 km/h.

Temporar, va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar pe parcursul zilei de sâmbătă, în Subcarpaţii Moldovei vor fi posibile precipitaţii mixte. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp.

În ceea ce privește, Capitala și aici vremea se va răci, astfel că temperatura maximă a zilei de vineri se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar minima va fi de 5-7 grade.

Maxima termică a zilei de sâmbătă va fi de 11-12 grade, caracterizând o vreme rece pentru sfârşitul lunii octombrie. Cerul va avea înnorări şi vor fi intervale în care va ploua în general slab, iar mai ales în cursul zilei de sâmbătă, vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 35-45 km/h.

Închide ×