News

ANM, primul cod roșu de caniculă al verii. Maximele se apropie de 40 de grade

Meteorologii ANM au emis, vineri, primul cod roșu de caniculă al verii. Zonele în care maximele se apropie de 40 de grade.
21.06.2024 | 10:27
ANM primul cod rosu de canicula al verii Maximele se apropie de 40 de grade
Cod roșu de caniculă emis de ANM: maxime de aproape 40 de grade. Toată țara se află sub alerte. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Specialiștii ANM au emis prima alertă cod roșu de caniculă din această vară. Maximele se vor apropia de 40 de grade în mai multe zone ale țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod roșu de caniculă emis de ANM: maxime de aproape 40 de grade. Toată țara se află sub alerte

În această dimineață, meteorologii au emis mai multe avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de temperaturi mari și disconfort termic deosebit de accentuat în România.

ADVERTISEMENT

Prima alertă cod roșu de caniculă a acestei veri va fi valabilă sâmbătă, 22 iunie. Vizate de avertizare sunt Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. Este cel mai timpuriu cod roșu din istorie. Vechiul record era 24 iunie 2021.

În aceste zone vizate de alertă, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Un al doilea cod roșu de căldură sufocantă va acoperi și mai multe areale din sudul țării. Acesta va fi valabil duminică, 23 iunie. În Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT
Cod roșu de caniculă emis de ANM
Cod roșu de caniculă emis de ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM, alerte cod galben și portocaliu de caniculă

Până la zilele toride de sâmbătă și duminică, România se topește și vineri. În cursul acestei zile sunt în vigoare două alerte cod galben și cod portocaliu de caniculă.

Conform ANM, valul de căldură va cuprinde Banatul, sudul Crișanei, al Olteniei și al Transilvaniei, precum și sud-vestul Munteniei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Pe lângă alertele cod roșu, România se va afla sâmbătă și duminică sub alte alerte cod galben și portocaliu de caniculă. Puține zone vor fi ferite de alerte. Vorbim de sud-estul extrem și nordul teritoriului.

Sâmbătă, valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, anunță ANM.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink