ADVERTISEMENT
News

ANM, primul cod roșu de caniculă din acest an. Zonele afectate de maxime extreme

Meteorologii de la ANM au emis primul cod roșu de caniculă din acest an.
Autor: Adrian Baciu | 23.06.2021 | 10:39
ANM, primul cod roșu de caniculă din acest an. Zonele afectate de maxime extreme
ANM, primul cod roșu de caniculă din acest an. Zonele afectate de maxime extreme

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis primul cod roșu de caniculă din acest an. Potrivit avertizării, joi și vineri, mai multe județe vor avea de a face cu maxime extreme.

ADVERTISEMENT

ANM a emis primul cod roșu de caniculă din acest an

Meteorologii informează că, pe 24 și 25 iunie, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.

ADVERTISEMENT
ANM cod roșu caniculă
ANM a emis primul cod roșu de caniculă din acest an. Sursa foto: meteoromania.ro

În același interval, ANM a emis și un cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat pentru județe din Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei.

Astfel, în zone extinse din sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.

Tot pentru joi și vineri, în vigoare va fi și un cod galben de căldură pentru restul teritoriului. Valul de maxime ridicate va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizări cod galben și portocaliu pentru miercuri de la ANM

Pentru ziua în curs, ANM a menținut două avertizări cod galben și una cod portocaliu de vreme severă: disconfort termic și instabilitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, cod portocaliu, în vigoare până la ora 22:00, este în vigoare pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Aici, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat.

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade.

ADVERTISEMENT

În același interval, în zonele de munte, în Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri (23 iunie) în Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei, local vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele termice se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!