News

ANM, prognoza meteo pentru toamnă, 2019. Când va avea loc prima ninsoare

31.08.2019 | 11:08
ANM  prognoza meteo pentru toamna 2019 Cand va avea loc prima ninsoare
Prognoza meteo pentru toamnă, una plină de surprize. Sursa foto: Ziar de Maramureș

Prognoza meteo prevede o vreme extrem de călduroasă pentru această toamnă aceasta, dar doar în primele două luni. Dacă septembrie și octombrie se anunță cu valori de 30 de grade Celsius și furtuni specifice verii, lucrurile se schimbă radical începând cu luna noiembrie. Prima ninsoare din acest sezon ar putea avea loc la mijlocul lunii noiembrie, conform estimărilor meteorologilor.

Prognoza meteo pentru toamnă, plină de surpriză: Ninsori la mijlocul lui noiembrie (?)

Temperaturile prognozate pentru începutul lui noiembrie (perioada 1 – 15 noiembrie) vor fi cuprinse între 3 și 13 grade Celsius. De la mijlocul lunii încolo, în schimb, vom avea chiar și 0 grade în timpul zilei, iar această temperatură va favoriza ninsoarea. Precipitațiile vor fi destul de bogate în luna noiembrie.

În prima parte a ultimei luni din toamnă, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, iar acestea se vor transforma, treptat, pe parcursul lunii, în lapoviță și ninsoare. De altfel, și finalul lunii noiembrie va fi unul destul de rece. Meteorologii nu exclus posibilitatea ca finalul lunii noiembrie, respectiv începutul lui decembrie să fie plin de avertizări de ninsori viscolite, în special în județele de deal și de munte.

prognoza meteo toamnă
Furtunile cu aspect tornadic ar putea reapărea în luna septembrie. Sursa foto: a1.ro

Fenomene ciclonice în septembrie și octombrie

Până la prima ninsoare, însă, avem de trecut de două luni de toamnă cu temperaturi ridicate, peste normal. Luna septembrie va fi deficitară în precipitații, iar valori precum 30 sau chiar 35 de grade nu vor fi excluse. De altfel, și octombrie va fi o lună călduroase. Temperaturile ar putea oscila, în timpul zilelor, între 20 și 25 de grade Celsius, vreme specifică lunii mai.

Totodată, pentru toamna aceasta, meteorologii avertizează că se pot produce noi fenomene ciclonice. Furtunile cu aspect tornadic se vor semnala în continuare în țara noastră, pe fondul încălzirii globale.