News

ANM, prognoza meteo specială pentru Bucureşti! Cât stă valul arctic deasupra României

06.05.2019 | 11:42
ANM prognoza meteo speciala pentru Bucuresti Cat sta valul arctic deasupra Romaniei
ADVERTISEMENT

Un val arctic a pătruns azi noapte în România, iar pentru București prognoza meteo nu este una îmbucurătoare. Atât meteorologii cât și cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov au avertizat că vor exista furtuni zgomotoase și este posibil să se formeze chiar și tornade în Capitală.

Prognoza meteo pentru București: vreme instabilă cu ploi pronunțate și descărcări electrice

În prognoza meteo specială pentru Capitală, ANM anunță că valul de aer polar va produce instabilitate atmosferică, ploi cu puternice descărcări electrice, rafale care se pot constitui în tornadă și căderi de grindină. Ploile vor pleca abia miercuri din Capitală, după ce acest val arctic se va deplasa înspre alte zone ale continentului.

ADVERTISEMENT

Meteorologii de la ANM îi avertizează pe bucureșteni să se adăpostească în case căci din această seară, ploile își vor face simțite prezența. Temerile climatologilor sunt, însă, legate de producerea unei noi tornade, după cea care a distrus mai multe case săptămâna trecută într-o comună călărășeană.

Tornada din Călărași s-ar putea repeta, de data aceasta în Capitală. Sursa foto: Libertatea.ro

Cod galben în jumătate de țară

Ieri după-amiaza, ISU București-Ilfov a tras un semnal de alarmă pe Facebook pentru bucureșteni și le recomanda ca pe perioada producerii fenomenelor extreme care se instalează astăzi pe teritoriul țării noastre să ia măsuri de precauție. Cu alte cuvinte, să întrerupă orice activitate în aer liber și să se îndepărteze de copaci, stâlpi, panouri publicitare sau cabluri electrice dacă ploaia îi prinde pe stradă.

ADVERTISEMENT

ANM a emis azi un cod galben de furtuni puternice pentru aproape jumătate din țară. Codul este valabil de la ora 14:00 la ora 23:00. Instabilitatea atmosferică va fi una accentuată și se vor acumula cantități de apă între 25 și 35 de litri pe metrul pătrat. Instabilitatea se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Județele vizate de codul emis de ANM, în afară de București și Ilfov, sunt: Teleorman, Giurgiu, Constanța, Ialomița, Tulcea, Brăila, Galați, Vaslui, Iași, Suceava, Bistrița, Neamț, Harghita, Covasna, Bacău, Sibiu, Brașov, Vrancea, Prahova, Buzău, Dâmbovița, Argeș și partea nordică a județului Vâlcea.

ADVERTISEMENT